Mennesker som Mathias har brug for din hjælp: Skriv dig op til Organdonationsdagen

Mathias Schneider – 25 år – Kronisk syg med Cystisk Fibrose

Har du taget stilling ? – for jeg har brug for dig

Lørdag d. 8. Oktober er det international Organdoner dag. 

Det betyder, at denne dag vil små gule ænder i alverdens afskygninger blive set i hele landet.

Disse ænder har et klart budskab.


Et budskab om, at man tager stilling i dag! – tager stilling til, om man vil være organdonor og være med til at redde andre mennesker, som har hårdt brug for det. 

Cystisk fibrose foreningen har i den forbindelse valgt at gå forrest med en lille flyer, som fortæller lidt om hvad “Den gule organ-and”-projektet er. 

Læs her en personlig historie fra Mathias. 25 år gammel og venter på et organ for at kunne overleve.. 

LÆS OGSÅ: VEN TIL AFDØDE AMALIE VILSLEV: JEG MANGLER MIN ‘SYGDOMSVEN’

En lille dreng med gåpåmod selvom at man vokser op på hospitalet

Mathias, 25 år, Hvidovre. 

Helt fra barnsben har Mathias kendt til indlæggelser, hospitalssenge og undersøgelser. Der var dog ingen der kunne svare på, hvorfor den lille dreng blev syg igen og igen. Men pludselig kom svaret på en af de mange prøver:
Mathias havde Cystisk Fibrose. 

Nedbryder kroppen langsomt

Turene på Rigshospitalet bestod nu af forskellige medikamenter, sonde til at få næring og en nyfunden viden om, at hans krop vil bryde sammen efterhånden som han blev ældre. Men mens kroppen bliver nedbrudt af sygdom, så har Mathias ikke tænkt sig at blive slået ud af det.

En af de utallige indlæggelser fra barnsben – et liv ingen børn burde have

I dag er han Samarit, arbejder som freelance pressefotograf og har et fuldtidsjob, som han har haft siden han gik ud af skolen. Men det har ikke været nemt for denne unge dreng med drømme og en sygdom, der hele tiden arbejder i mod ham.

I 2017 opdagede lægerne at Mathias’s nyre var ved at stå af. Den hårde medicin havde nu gjort, at Mathias var nødsaget til at blive knyttet til Nefrologisk Afdeling på Rigshospitalet, hvor han stadig følges jævnligt. 

Når kroppen siger fra – en af de mange afhentninger med ambulance

Kroppen lukker ned

I juli sidste år gik det stærkt. Efter indlæggelse på grund af kraftige smerter, viste det sig, at Mathias’s nyrer nu var i så dårlig stand, at de var helt nede på 10 procent funktionalitet. En bakterie i hans lunger, urinsyregigt i flere led samt nedsat immunforsvar havde nu gjort, at nyrerene var tæt på at lukke helt ned.  

Har du taget stilling?

Inde på hospitalsstuen, hvor Mathias lå, kom nu en læge ind med den uundgåelige nyhed. Der skulle tages stilling til Dialyse, Organtransplantation og den nye diagnose som “Terminal” nyrepatient.  

Når nyrerne siger fra

Selvom Mathias hele tiden har vist, at det nok kommer til at ske en dag, så er det ikke en melding, en ung mand kan forberede sig på. For mens andre unge mennesker festede og bekymrede sig om at komme på gæstelisten til den dyre natklub, så røg Mathias på en venteliste i stedet.

Nu er Mathias kommet på en permanent venteliste, hvor en doner ikke bare skal findes, men også matches med ham. Det er ikke til at sige, hvornår eller hvem, der kommer den unge mand til undsætning og donere en nyre til ham. Men en ting er helt sikkert. Mathias skal være klar på at komme afsted, så snart telefonen ringer. Derfor er hans telefon altid med ham med fuldt batteri og aldrig på lydløs.

Tanken om “når jeg det inden kroppen siger stop” er en sætning de fleste har i deres tanker, når man venter på et livs vigtigt organ

Ingen løsning trods flere villige donere

Det sidste års tid har der været flere personer, som har stillet sig til rådighed for at hjælpe den 25-årige mand med at give ham en nyre. Og selvom det er en gave at få doneret en nyre fra en anden person, så er det ikke tanken der tæller i denne situation.

Mathias’ lillebror har meldt sig som organdonor for at hjælpe sin storebror. Men det har ikke været muligt at komme i gang med udredning for at se, om de to brødre er det rigtige match. Lillebroren er startet på uddannelse og med en længere indlæggelse og de mange hospitalsbesøg, er det ikke muligt at kunne udføre transplantationen på nuværende tidspunkt.

Også Mathias’ veninde har meldt sig som donor til Mathias, men heller ikke her har det været muligt at kunne hjælpe den unge mand.

Nu har Mathias’ onkel Palle meldt sig, og det giver nyt håb. Palle er lige nu i gang med at blive udredt og kan forhåbentlig hjælpe sin nevø med en ny tilværelse efter november

Meldte sig som donor som 18-årig

Mathias har altid gået ind for organdonation og har selv tilmeldt sig registret præcis på dagen, hvor han blev 18 år. – Før han selv blev nyresyg, har han haft venner og veninder med Cystisk Fibrose og andre alvorlige sygdomme. Han har set hvor meget de havde brug for organer.

At se sine venner stå på modtagerlisten til et organ, men som ikke når at få et, før kroppen lukker ned, eller hvor kroppen afstøder organet – Det er ikke noget man vender sig til.


Det sidder dybt i en for altid. For er det en selv næste gang? 

Kommer ud i hele landet

Uge 40 er en uge, hvor hospitalspersonalet og et hold af frivillige sætter fokus på organdonation. Du kan møde dem hospitaler over hele landet, hvor de er klar til en snak om, hvordan alle kan gøre en forskel for unge mennesker som Mathias.

Se hvor du kan komme til at møde de frivillige på organdonor.dk, hvor du også kan tilmelde dig som organdonor.