Apps kan misbruge dine data: Disse 5 overvåger hvert eneste skridt

Apps overvågning
Illustrationsfoto.

Det er kendt viden, at flere apps kan overvåge vores digitale gøren og laden. Men nogle apps er værre end andre, og endda kan nogle overvåge, hvordan du bevæger dig, og potentialt misbruge denne data.

Det er bestemt værd at være opmærksom på, hvilke apps du har downloadet på din telefon.

Flere af dem overvåger nemlig hvert eneste skridt, du tager. Og de kan bruge oplysningerne.

Hvis du virkelig vil værne om dit privatliv, så bør du slette dem straks.

Overvågningen sker, helt uden at du ved ved det, og dataindsamlingen foregår altså i baggrunden.

Det er derfor nødvendigt helt at slette appen, hvis du vil være fri.

De sociale medier overvåger bevægelser

Det er de færreste, som ikke er på Facebook. Og det er også almindeligt kendt, at Facebook indsamler en hel del data om sine brugere.

Det er måske mindre kendt, at den også overvåger din geografiske placering i baggrunden. Derudover lægger den mærke til dine kontakter, samt hvilke andre apps, du bruger på din telefon.

Det vil altså sige, at selvom Facebook har flere funktioner i forhold til privatlivsindstillinger, så er det altså en af de mere aggressive overvågere på det sociale medie-marked.

Instagram er ligesom Facebook en meget anvendt socialt platform.

Den indsamler ligeledes en hel data om både dine placeringer og måde at bruge appen på.

På den måde kan den- og andre apps – altså også facilitere særdeles detaljerede profiler om lige netop dig, hvad du foretager dig, dine præferencer og vaner.

Måske den største overvågere på markedet er TikTok. Den er både kendt og berygtet for at indsamle store mængder data om sine brugere.

Den kinesiske tech-gigant kan både i appen og uden for appen indsamle og lave de samme slags detaljerede profiler som de andre, bare med en massiv datamængde om blandt andet dine bevægelser.

Google Maps

Det kommer nok ikke som nogen kæmpe overraskelse, at Google Maps kan overvåge din gøren og laden. Appen er da også enormt smart, når du skal finde rundt.

Problemet er bare, at den også indsamler data, når du ikke skal finde rundt.

Hvert skridt du tager kan altså blive overvåget, og Google kan bruge oplysningerne til sin egen fordel.

Det vil altså sige, at selvom du ikke bruger appen aktivt, kan den holde øje med, hvad du foretager dig i den virkelige verden.

Google bruger, ligesom flere af de andre apps, dataen til at lave detaljerede profiler over dine vaner via dine daglige bevægelser. Det skriver trend.

Vejr-apps

Mange vejr-apps beder om tilladelse til at spore din placering for at give præcise vejrudsigter.

Men nogle af disse apps bruger også disse data til at sælge oplysninger om dine bevægelser til tredjeparter, skriver mediet.

Derfor kan du med fordel læse mere indgående i privatlivspolitikkerne for netop disse apps.

For at beskytte dit privatliv anbefales det at gennemgå de apps, du har installeret på din telefon, og slette dem, der kræver unødvendig adgang til dine data.

Du kan dog også vælge at justere dine tilladelsesindstillinger, hvor det er muligt. På den måde kan du beholde apps, du ikke vil slette, men stadig være et skridt tættere på mindre overvågning.

Husk p-skiven på søndag – undgå uhyggelige beskeder i forruden