Anklagemyndighed med grim fejl: Bedrageridømt kvinde slipper for straf

En straffesag mod den bedrageridømte Hayat Faizi er faldet til jorden efter en fejl hos anklagemyndigheden.

Retten i Kolding har frifundet 45-årige Hayat Faizi i en sag, hvor hun var tiltalt for groft millionbedrageri begået mod en ældre kvinde.

Fejlen skyldes, at anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi oprindeligt påtaleopgav sagen. Det vil sige, at anklagemyndigheden vurderede, at der ikke kunne rejses en sag mod hende.

Det blev der dog klaget over til Statsadvokaten i Viborg, som omgjorde beslutningen, og det skulle Hayat Faizi informeres om. Ifølge loven skal det ske via e-Boks eller anbefalet brev inden for en dengang to måneders frist.

Men det skete ikke på rigtig vis, da der i stedet blev sendt et almindeligt brev.

Og først da retssagen skulle begynde i sidste uge, blev anklageren fra Sydøstjyllands Politi opmærksom på problemet.

– Det fandt vi først ud af under selve retsmødet, at det har de (Statsadvokaten i Viborg, red.) ved en fejl gjort på en måde, som ikke opfylder betingelserne i retsplejeloven, siger anklager Bertram Ditlev Philiposian.

Statsadvokaten i Viborg bekræfter fejlen, som statsadvokat Jakob Berger Nielsen kalder “en menneskelig fejl”.

– Fordi der ikke skete korrekt fremsendelse inden for den dagældende tomåneders frist, kan det ikke lade sig gøre at fortsætte sagen, hvilket først er konstateret nu, siger han i en skriftlig kommentar.

En lovændring har i 2024 ændret omgørelsesfristen til fire måneder efter lignende sager.

– Derudover er der både i efteråret 2023 og foråret 2024 iværksat en række initiativer i anklagemyndigheden, herunder hos statsadvokaterne, så overskridelser af omgørelsesfristen så vidt muligt kan undgås, siger statsadvokaten.

Hayat Faizi er tidligere blevet dømt for svindel. 14. august fik hun ved Københavns Byret en dom på to år og seks måneders fængsel for mandatsvig og bedrageri med bitcoin-investeringer for 891.000 kroner.

Hun blev desuden idømt udvisning med indrejseforbud i Danmark i 12 år.

Sager om børneporno eksploderer i Danmark