4 typer billeder til væggen i dit hjem

Når man træder ind på en boligmesse, et møbelhus eller slår op i et magasin om indretning, er det ikke kun møbler, køkkendesign og belysning, der fanger øjet. Det er især vægkunst, der skaber personlighed og atmosfære i et hjem, og man ser hurtigt, hvor stor en betydning vægdekorationerne har. Fra fotos og malerier til plakater og vægtæpper – mulighederne for at udtrykke sig gennem vægkunst er uendelige, og de forskellige stilarter giver hvert deres unikke præg på rummet.

Plakaten: moderne og tilgængelig
Plakater er et populært valg, når den tomme væg skal fyldes ud med farver og former.Hovedårsagen til, at billeder til væggen ofte ender med at være plakater, er nok, at plakaten er budgetvenlig og nem at have med at gøre. Uanset om du er til grafisk design, et kunstnerisk touch, vintage filmplakater eller citater, så er der et udtryk til dit hjem.
Når du har valgt en eller flere plakater, som passer ind i din indretning, har du endnu en opgave foran dig, nemlig at beslutte dig for typen af ophæng. Plakater får et smukt og moderne udtryk, når du sætter dem i en ramme med glas. De mest brugte typer rammer har en tynd, sortmalet træprofil eller en egetræsprofil. 
Det kan godt være lidt vanskeligt at beslutte sig for størrelsen på sine plakater. Plakaten, som synes stor i hånden, kan godt føles markant mindre på væggen, og derfor fortryder mange, at de ikke valgte en større størrelse. Når du shopper posters, så skriv dig da bag øret, at det er en god ide at vælge en størrelse større, end den, du først har fat på.

Maleriet: unikum med sjæl
Der er noget ganske særligt ved original kunst. Tager vi eksempelvis et lærredsmaleri, er det en oplevelse for flere sanser. De kraftige farver fascinerer, mens man kan følge penselstrøg med såvel øjne som fingre. Farverige olie- og akrylmalerier med abstrakte former oser af sjæl og kreativitet, og der er noget næsten magisk over deres unikhed.

Malerier kan både være et samtaleemne og en måde at udtrykke sig selv på. Om man er til store, ekspressive kunstværker eller mere minimalistiske værker, er der noget for enhver smag. Malerier kan stå alene og giver især wow-effekt, når de er meget store og får lov til at fylde på deres egen væg. Men også mindre malerier smukt grupperet kan give rummet et lækkert og interessant udtryk. Ulempen ved original kunst er naturligvis prisen, som er svær at komme udenom. Hvis du har forelsket dig i et maleri, men ikke har mulighed for at få originalen op at hænge, så undersøg, om maleriet eventuelt findes som plakat.

Fotos: et vindue til minderne
Fotos kan sagtens være det centrale i en vægdekoration, også hvis du ønsker dig et moderne, nordisk udtryk. Her er designerens råd til dig: Gå stort og gå sort/hvidt. Dekorer med store, dramatiske sort-hvide fotografier, der giver et kraftfuld, men samtidig enkelt udtryk til rummet. 
Ønsker du dig ro, natur og dybde, så vælg fotos af landskaber, træer, søer, strande, hav eller dyr taget af professionelle fotografer. Der findes fotos og fotoplakater til alle farvepaletter, lige fra tunge grundfarver til pasteller og nudes.
Fotos er en fantastisk måde at gøre sin bolig mere personlig på. Og hvis netop det personlige er det absolut vigtigste for dig, så skal du selvfølgelig en tur i eget album. Mange vælger at bruge egne feriebilleder, familiebilleder eller snapshots af særlige øjeblikke med børnene, som skaber en følelsesmæssig forbindelse til hjemmet. En nem, billig og autentisk måde at føje endnu mere personlighed til billedvæggen på, er selvfølgelig at indramme børnenes tegninger. Farvelægning af tegninger er en evig kilde til barnlige kreationer, og du kan booste de små kunstneres stolthed ved at udstille nogle af deres mange tegninger sammen med dine fotos.

Tekstilkunst: varm og taktil æstetik
Når det skal være anderledes, sanseligt og hypermoderne, skal du kigge dig om efter vægtæpper og tekstilkunst, som giver et ganske andet udtryk end de mere traditionelle fotos og malerier. Et vægtæppe kan både være dekorativt og funktionelt, og mange dekorationstæpper har smukke, håndvævede mønstre, der tilføjer en taktil og organisk fornemmelse til rummet.

Der er efterhånden et stort udvalg af syet og vævet kunsthåndværk derude. Nogle kunstnere laver endda tæpper med motiver, der lige så godt kunne have været på en plakat. Ophænget til disse er typisk en træring eller -pind, som igen hænger i et søm via snore.

Tæpper i jordfarver med bløde, organiske former er noget så hyggelige og varme, og netop derfor kan de bryde med rummets hårde linjer og overflader. Har du flere af dem, fungerer de også som lyddæmpende elementer, hvilket er en praktisk bonus i rum med meget akustisk genklang.