Coop365 melder ud: Vil sætte priserne op på populære madvarer

Coop 365discount
Arkivfoto.

Højere priser på usunde varer som chips og slik kan være nøglen til at finansiere billigere frugt og grønt i 365discount. Det mener den administrerende direktør for 365discount.

Udmeldingen kommer efter en ny analyse præsenteret af Skatteministeriet. Den har sat fokus på prisen på frugt og grønt, og hvordan det påvirker danskernes spisevaner.

Ifølge Michael Tilsted, der er direktør for 365discount, er problemet klart: Danskerne spiser ikke nok frugt og grønt, og det er nødvendigt at gøre noget ved det.

Som han udtaler til BT, bør løsningen være at sænke prisen på sunde varer. “Vi kan se, at danskeren ikke spiser nok frugt og grønt, og det er et reelt problem,” siger Tilsted. Han understreger, at en måde at dække det økonomiske tab på, kan være ved at hæve priserne på mindre sunde varer som chips og slik.

En dyr løsning for staten – men 365discount har måske alternativer

Baggrunden for debatten er, at Skatteministeriet netop har fremlagt en analyse. Den viser, at det vil koste staten hele to milliarder kroner om året at reducere momsen på frugt og grønt fra 25 til 15 procent.

Det er en betragtelig sum, som har skabt tvivl hos skatteminister Rasmus Stoklund. Til BT siger ministeren, at det er et svært dilemma:

“På den ene side har jeg sympati for, at noget af det, vi har brug for at spise mere af, altså frugt og grønt, bliver billigere. På den anden side er det to milliarder kroner, der skal findes hvert eneste år, hvis vi gør det”

Her træder Michael Tilsted fra 365discount til med sit forslag om at hæve prisen på chips og slik.

Han mener, at en del af de penge, som staten ville miste på lavere moms på sunde varer, kan hentes ved at øge priserne på usunde fødevarer.

Tilsted argumenterer for, at det vil skabe en større prisforskel mellem sunde og usunde fødevarer. Det kan altså ifølge ham motivere danskerne til at vælge de sundere alternativer.

Stigende afgifter på usunde varer – en god idé?

Men er det virkelig en god idé at gøre chips og slik endnu dyrere?

I forvejen er der afgifter på sukkerholdige varer. Spørgsmålet er, om yderligere prisstigninger vil blive godt modtaget af forbrugerne.

365discount-direktøren er opmærksom på problematikken og indrømmer, at det er en kompleks udfordring:

“Jeg vil helst ikke gøre det dyrere for danskerne at købe fødevarer, da det er dyrt i forvejen,” siger han til BT. Han understreger samtidig, at der kan være en balance i at gøre nogle usunde varer dyrere for at sænke prisen på de sunde.

Undersøgelse: Danskerne vil gerne spise sundere

Tilsteds forslag bliver bakket op af en undersøgelse foretaget af YouGov for 365discount.

Ifølge undersøgelsen ønsker hele 61 procent af deltagerne at spise mere frugt og grønt, end de gør i dag.

Det viser ifølge direktøren, at danskerne er klar til at tage skridtet mod en sundere livsstil. Prisen spiller selvsagt en vigtig rolle.

Dialog med ministeren i den kommende tid

Forslaget om at hæve priserne på chips og slik for at kunne sænke priserne på frugt og grønt, skal dog først drøftes med politikerne.

Skatteminister Rasmus Stoklund har allerede åbnet op for, at han vil tage en dialog med dagligvarebranchen om, hvad der kan gøres.

Michael Tilsted fra 365discount ser frem til den kommende dialog og siger til BT, at han gerne vil tage drøftelsen med ministeren for at finde den bedste løsning for både sundheden og økonomien.

Denne debat om højere afgifter på usunde varer og lavere moms på frugt og grønt kan altså potentielt få store konsekvenser for, hvordan vi handler ind i fremtiden.

Nu indrømmer TikTok, hvor mange videoer du skal se, før du bliver afhængig. Det er formentlig mindre, end ud tror.

onp