En ny, omfattende undersøgelse vækker nu bekymring blandt forskere: Kvinder under 50 år, der ofte spiser denne type fødevarer, har markant større risiko for at udvikle forstadier til kræft i maven og tarmene.
Ny forskning viser, at især tarmpolypper, der er små vækster i tyk- eller endetarmen, som kan udvikle sig til kræft, forekommer langt oftere hos kvinder, der har disse fødevarer som en fast del af kosten.
Det er især bekymrende, fordi netop tyktarmskræft er den eneste kræftform, der stiger markant blandt kvinder under 50. Og derfor leder forskere nu efter mulige miljømæssige forklaringer, hvor kosten er et hovedspor.
I studiet analyserede forskere endoskopiresultater fra over 30.000 kvinder. Konklusionen var klar. Dem, der spiste flest ultraforarbejdede fødevarer, havde 45 procent højere risiko for at udvikle polypper, sammenlignet med dem, der spiste mindst.
Det skriver Daily Mail.
Hvad er det for en type fødevarer?
Det kan være:
- Morgenmadsprodukter med tilsætningsstoffer
- Færdigretter
- Chips, kiks og snackprodukter
- Sukkersødede drikke
- Industribagt brød og kager
Fælles for de ultraforarbejdede fødevarer er, at de indeholder ingredienser, man normalt ikke ville bruge i et hjemmekøkken fx emulgatorer, kunstige farvestoffer og konserveringsmidler.
Tyktarms- og endetarmskræft
- Ca. 4.000 danskere får hvert år konstateret kræft i tyk- og endetarm
- Symptomer kan være blødning fra tarmen, ændrede afføringsvaner, smerter, vægttab og lav blodprocent
- Grundbehandlingen er kirurgi – ofte suppleret med medicinsk behandling
- Mere end halvdelen af alle patienter er i live efter 5 år
- Prognosen afhænger af sygdommens stadie på diagnosetidspunktet
