Trump fremhæver Danmark: ‘De er verdens bedste’

Republikanernes præsidentkandidat Donald Trump har under et vælgermøde fremhævet Danmark og kaldt os ‘verdens bedste’

– Vi er i bunden af alle lister, hvor de rangerer 40 store lande. Men vi er i toppen af en anden liste. Vi bruger flere penge per elev end noget andet land.

– Vi er nummer 38, 39 eller 40 hver eneste gang. Der er Danmark, der er Sverige, der er Norge, og der er Kina, der altid er blandt de bedste fem. Kan I tro det? Kina er blandt de bedste fem. Det er fantastisk, sagde han i talen.

Ifølge USA’s republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, er Danmarks skolesystem blandt verdens bedste.

Det sagde han ifølge Ekstra Bladet i en tale på et vælgermøde i Butler i Pennsylvania natten til søndag.

Rosen kom i forbindelse med en pointe om, at det amerikanske skolesystem blandt verdens dårligste.

Trump vil flytte ansvaret for uddannelserne tilbage til staterne, sagde han fra scenen i Butler.

– Så steder som Indiana, Iowa og Idaho kommer til at blive det nye Danmark, Norge eller Sverige – måske endda Kina, lød det fra Trump.

Det er uklart, hvilken rangliste over uddannelsessystemer, Trump taler om, da han ikke nævner hverken en konkret kilde eller liste.

Resultatet af den seneste Pisa-undersøgelse, der måler skoleelevers præstationer i blandt andet læsning og matematik, viser, at der er sket en tilbagegang for danske 15-årige skoleelever.

Især i læsning og matematik er den gennemsnitlige score i Danmark gået væsentligt tilbage sammenlignet med Pisa-undersøgelsen i 2018.

Trods nedgangen ligger Danmark stadig over OECD-gennemsnittet i alle tre fag.

De danske elever ligger også højt i Norden. Sammen med de finske elever opnår danske elever det højeste gennemsnitlige resultat af alle nordiske lande i matematik.

De danske elever scorer på niveau med de finske og svenske, men over de norske og islandske i læsning.

Pisa-undersøgelsen udføres blandt medlemslande af OECD, der er en økonomisk samarbejdsorganisation med 38 medlemslande. Blandt medlemmerne er USA, Frankrig, Tyskland, Danmark og de nordiske lande.

/ritzau/

Foto: Trump Instagram