De 5 største fortrydelser folk har på deres dødsleje: Hvad de kan lære os om at leve sunde, meningsfulde liv

Lykke

For at leve et meningsfuldt og liv med lykke, er man nødt til at acceptere, at det på et tidspunkt vil få en ende, siger intern doktor i medicin Shoshana Ungerleider..

Gennem årene, hvor hun har taget sig af syge hospitals-patienter, har Ungerleider — en læge, der er specialiseret i intern medicin — observeret de fortrydelser, som mennesker ofte har, når de nærmer sig enden på deres liv. Det fortæller hun til CNBC.

“At være tæt på livets afslutning giver dig virkelig — eller skubber dig til — at være til stede, fordi det er alt, du har (red. oversat),” siger Ungerleider og fortsætter:

“Det samme gælder for os alle. Igennem vores liv er dette øjeblik det eneste, vi har (red. oversat)”

Ungerleiders råd til at komme fortrydelserne i forkøbet er enkle: Mind dig selv om, at din tid er begrænset og uforudsigelig, og stil dig selv nogle store, vigtige spørgsmål regelmæssigt. Hvordan vil jeg bruge min tid? Hvad er vigtigst for mig i mit liv? Det mener hun altså vil kunne hjælpe i forhold til ens niveau af lykke.

Hun opfordrer især unge mennesker, der ofte endnu ikke har oplevet store helbredsmæssige udfordringer — hos sig selv eller deres kære — til at se denne refleksion som “virkelig integreret i at leve et langt, sundt liv — med god livskvalitet (red. oversat)”

Her er de fem fortrydelser, hun siger, at folk ofte udtrykker:

  1. Jeg tilbragte ikke nok tid med dem, jeg elsker.
  2. Jeg arbejdede for meget og gik glip af livet.
  3. Jeg lod frygt styre mine beslutninger og tog ikke chancer.
  4. Jeg ville ønske, jeg havde været modigere over for usikkerhed eller muligheder.
  5. Jeg fokuserede for meget på fremtiden og mistede kontakten til nuet.

Lægens anbefalinger

“Som læge vil jeg anbefale at spise en balanceret kost, træne regelmæssigt og undgå ting som rygning og risikofyldte aktiviteter. At reflektere over dødeligheden bør virkelig være på den liste, (red. oversat)” siger hun og tilføjer mere i forhold til lykke:

“At reflektere over vores egen dødelighed gennem livet, uanset om du er 20, 50 eller 80, giver os mulighed for at leve bedre hver dag med mere mening og formål i vores liv (red. oversat)”

Blot erkendelsen af, at man en dag vil dø, er en hjælp til at finde mening i “de små ting, der bringer os glæde,” sagde forfatteren Alua Arthur i en episode af “The Happiness Lab”-podcasten i juli.

“Det at være forankret i min dødelighed betyder, at der på et tidspunkt vil komme et tidspunkt, hvor jeg ikke længere vil have adgang til alle disse sanser (red. oversat),” sagde Arthur, som også er grundlægger af Going With Grace, en Los Angeles-baseret organisation, der beskæftiger sig med livets afslutning og støtte.

“Så hvor fedt er det ikke, at jeg kan mærke kulden på mine hænder? Hvor fedt er det ikke, at jeg har tallerkener at spise af (red. oversat)?”

‘Lykke er et valg’

Ungerleiders observationer ligner dem af Siddhartha Mukherjee, en onkolog og Pulitzer-prisvindende forfatter, og Bronnie Ware, en forfatter og tidligere medarbejder i palliativ pleje.

På deres dødsleje fortryder folk ofte, at de ikke har udtrykt mere kærlighed og tilgivelse over for dem, de holder af, sagde Mukherjee i en tale til studerende på University of Pennsylvania i maj.

“At vente [med at udtrykke sig] forsinker blot det uundgåelige (red. oversat),” bemærkede han.

I Wares bog fra 2011, “The Top Five Regrets of the Dying,” skrev hun, at den mest almindelige fortrydelse, hun hørte, var: “Jeg ville ønske, jeg havde haft modet til at leve et liv, der var tro mod mig selv, ikke det liv andre forventede af mig”

“Mange indså ikke før til sidst, at lykke er et valg. De havde siddet fast i gamle mønstre og vaner,” skrev hun i et blogindlæg. “Livet er et valg. Det er DIT liv. Vælg bevidst, vælg klogt, vælg ærligt. Vælg lykke (red. oversat)”.

Presse-fotos.dk har lavet en guide til 5 uventede måder at træne på, der gør det sjovt og nemt at få pulsen op.