04. sep. 2022 - 17:30

Tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen er dødAarhus Rådhus (arkivfoto)

Den tidligere borgmester i Aarhus, Thorkild Simonsen (S), er død. Han blev 96 år.

Thorkild Simonsen var medlem af Aarhus byråd fra 1966 til 1997, og han var borgmester fra 1982-97. Han blev afløst på posten af Flemming Knudsen (S).

Derefter valgte daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) at give Thorkild Simonsen jobbet som integrationsminister. Den post beholdt han i to og et halvt år.

I 2005 fik Thorkild Simonsen en slags comeback som neutral opmand i den såkaldte strukturreform. Det var den reform, der skulle mindske antallet af kommuner fra 275 til 98 – og de 14 amter til fem regioner.

Her var det Thorkild Simonsens opgave at forsøge at forlige de kommuner, som ikke kunne blive enige om at lægge sig sammen med nabokommunerne.

I ni år var han desuden formand for Kommunernes Landsforening.

Thorkild Simonsen var meget populær som borgmester i Aarhus, hvor han var kendt for at kunne tale med alle.

Han havde som valgsprog: “Ikke alle med en anden holdning end din kan være idioter.”

Den nuværende finansminister, Nicolai Wammen (S), der er fra Aarhus skriver på Twitter i anledning af Thorkild Simonsens død:

“Min ven, mentor og “politiske bedstefar” Thorkild Simonsen er død. Et fantastisk menneske og den bedste borgmester Aarhus har haft. Han vil blive dybt savnet. Mine varme tanker går til Edny og Thorkilds øvrige familie. Æret være Thorkild Simonsens minde.”

Thorkild Simonsen var oprindeligt fra Vendsyssel og uddannet murer. Senere tog han en læreruddannelse og blev også skoleinspektør.

Han sov stille ind i sit hjem i den nordlige Aarhus-forstad Risskov. Han efterlader sig kone, to døtre og et antal børne- og oldebørn.

Bisættelsen finder sted fra Aarhus Domkirke, men det vides endnu ikke hvornår.