Supermåne om lidt: Oplev månen som aldrig før – få alle tips her

Supermåne
Arkivfoto af supermåne.

Er du klar til at blive blæst bagover af et af årets mest betagende himmelfænomener? Den 18. september 2024 er én af de datoer, hvor du kan opleve supermåne i Danmark, der vil lyse nattehimlen op i vilde farver.

Hvad er en supermåne?

En supermåne opstår, når fuldmånen står usædvanligt tæt på Jorden. Dette sker et par gange om året, og det får Månen til at se ud som om, den er op til syv procent større og 16 procent lysere end normalt.

Det spektakulære fænomen skyldes, at Månens bane rundt om Jorden er elliptisk, hvilket betyder, at dens afstand til os varierer i løbet af måneden.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Arkivfoto af Supermåne.

Når Månen er tættest på Jorden, er afstanden under 359.000 kilometer, mens den kan være over 400.000 kilometer væk, når den er længst væk. Den næste af slagsen, der vil optræde i Danmark, finder sted den 18. september 2024 kl. 04:34.

Det skriver Illustreret Videnskab.

Hvorfor er det så spændende?

Denne supermåne vil ikke blot være visuelt imponerende, men også en fremragende mulighed for at udforske selve Månen nærmere.

Med en håndkikkert kan du observere de store, mørke områder, som er vulkanske sletter dannet af basalt fra Månens tidlige historie.

Supermåne-kalenderen for 2024

Sæt kryds i kalenderen for disse datoer, hvor du kan opleve supermånen i Danmark, som mediet bringer:

  • 18. september 2024
  • 17. oktober 2024
  • 15. november 2024

Mere end blot fuldmåner: Den 29. marts 2024 kan du også opleve en super-nymåne, hvor nymånen står tættere på Jorden. Dog er det kun fuldmånen, vi kan se som en supermåne.

Sådan fanger du supermånen

For at få de bedste billeder af supermånen, anbefaler mediet at bruge et kamera med et kraftigt teleobjektiv og et stativ.

Juster eksponeringen manuelt for at undgå overbelysning og være sikker på, at du fanger alle detaljerne af den fantastiske måne.

Sådan kan du altså opleve Månen som aldrig før!

Presse-fotos.dk var til stede, sidst der var supermåne i Danmark. Se mange billeder og læs mere her.