Roskilde sviner: Sådan foregår oprydningsprocessen

Sådan ser det ud efter Roskilde Festival den 6/7-2022

I kølvandet på Roskilde Festival findes der hvert år mange tons affald på pladsen, hvor festivalen er afholdt. I år er bestemt ingen undtagelse

Med en ekstra ‘by’ på mere end 130.000 mennesker, som Roskilde Festival danner, med infrastruktur, boligområder, spisesteder og handel er det uundgåeligt, at der skabes meget affald.

Ved næstsidste afholdte Roskilde Festival i 2019 blev der skabt 2.000 tons affald, som er noget mindre end de tre tidligere år.

De største affaldsmænger kommer fra festivalens campingområde, og i år er ingen undtagelse, som billederne viser.

SE OGSÅ: BLOD, SVED OG TÅRER: STORT GALLERI AF HIDTIL USETE BILLEDER FRA FIELD’S-ANGREBET

Men Roskilde Festival har arbejdet på en bæredygtig udvikling i mange år og lagt en målrettet plan.

Som målsætning vil festivalen reducere den totale affaldsmængde fra 2019 med 30 procent frem mod 2024 og samtidig sikre 55 procent sorteret genanvendelse, skriver de i deres Ressource- og Affaldsplan 2020-2024.

‘Vi vil udvikle en cirkulær festival, hvor vi minimerer ressourceforbrug, genbruger produkter og genanvender affald. Vi vil vores eget og deltagernes engangsforbrug til livs, så færrest mulige produkter og materialer kun bruges på én uges festival,’ lyder Roskildes Festivals vision.

SE OGSÅ: DOMMER HAR NU TRUFFET AFGØRELSE OM FIELD’S-GEVÆRMAND

(Artiklen fortsætter under billedet)

Sådan ser det ud efter Roskilde Festival den 6/7-2022

Affaldsprocessen

Roskilde Festival har lagt en klar strategi for, hvordan oprydningen foregår efter festivalens afslutning. Hvis du er interesseret i at læse den, så kan du se den her:

  • Fælles opfordring: Under hele festivalen har vores værter og affaldshåndteringens frivillige været med til at opfordre festivaldeltagerne til at tage deres brugbare campingudstyr med hjem. Søndag efter festivalen møder cirka 250 af de frivillige ind for at opmuntre til dette en sidste gang samt for at sortere i det, der alligevel er efterladt.
  • Screening af camping: Søndag efter festivalen bliver hele campingområde gennemgået, og farligt affald samt udvalgte fraktioner indsamles. Det drejer sig overvejende om luftmadrasser og batterier.
  • Telte tjekkes: Når deltagerne har forladt campingområdet søndag kl.14.00, tjekker festivalens sikkerhedsværter alle telte igennem for, om der er mennesker i teltene. Derefter hiver de stænger og pløkker ud af teltet og lægger det ned.
  • Til bunke: Når alle telte er tjekket, sendes de store renovationsmaskiner ind. De skubber først alt det store affald sammen i store bunker. Herefter bruges en ’strandrenser’ som samler det mindre affald i nogle lange rækker, som derefter kan grabbes og indsamles i de store bunker.
  • Neddeling af affald: Herefter ryger al affaldet igennem en meget stor maskine, en slags stor persillehakker, som neddeler affaldet. Cirka 240 m3 affald eftersorteres desuden på et automatisk anlæg for at udvinde flere genanvendelige materialer.
  • Forbrænding: Til sidst løftes al affaldet op i containere og køres til forbrændingsanlægget ARGO i Roskilde. Dette arbejde er overstået inden for de første to uger. Herefter er vi klar til finoprydning, og det tager tid.
  • Håndpilning: Når det grove arbejde er overstået, starter pillearbejdet. Alt skal samles op. Det typiske restaffald er cigaretskod, glasskår, metaldimser fra dåser, konfetti og kapsler.

    Når det store affald er fjernet, opprioriteres indsatsen på de vigtigste områder. Hvis der skal afholdes et andet arrangement efterfølgende på et bestemt område, starter indsatsen der.

    Samtidig tjekkes området også for eventuelle gravede huller, som opfyldes igen.

(Kilde: Roskilde Festival)

I 2022 er det sammenlagt ti foreninger, der hjælper til med oprydningen.

Sådan ser det ud efter Roskilde Festival den 6/7-2022
Sådan ser det ud efter Roskilde Festival den 6/7-2022