Presse-fotos.dk drager til Nordmakedonien: Do’s and do’s

Vi har besøgt Nordmakedonien, og vi synes, at du burde gøre det samme. Her er journalistens oplevelser fra kultureksplosionen, bjergdalen, madmekkaet: Skopje.

En by, der emmer af historie, divers kultur, særdeles overkommelige priser og fantastiske udsigter.

Byen hedder Skopje, og Presse-fotos.dk har besøgt byen for at give dig et indblik i en anderledes, men overrumplende, rejseoplevelse.

Rundt om Skopje læner hvidtoppede bjerge sig ind over den lille hovedstad.

Hvis du kigger op mod bjergene, vil du i synsfeltet formentlig også have tårnene fra en moske – og måske et kirketårn.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

De smukke bjerge, der omringer byen.

Religioner side om side i fredelig sameksistens

I Skopje starter bønnekaldet til moskeerne klokken 4.30 – en fredelig kærlighedssang til Allah fylder gaderne fra flere, mere eller mindre synkrone, megafoner.

Flere muslimer sammenligner dette med de kristne klokketårnes funktion.

I byen findes nemlig også kirker, og begge religioner lever side om side.

Det er en ganske fornøjelig oplevelse at se både koraner og bibler eller bedetæpper og kors flette sig sammen i et fredeligt bybillede.

I tråd med religionerne i byen sammensmeltes det, man som dansker måske vil opleve som kulturelle forskelle, på en både respektfuld og ganske uproblematisk måde.

En på den kulinariske oplever

Trods den kulturelle sammenfletning findes både en nyere bydel og en ældre. Her kan man i den gamle finde masser af hyggelige vandpibecaféer, lækre shawarmasteder, originale nordmakedonske specialiteter, en overflod af skønne kulgrillsretter og meget, meget mere.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lækre oksekødsruller kan findes i stor stil i Skopje.

Hvis man går over broen fra den gamle til den nye bydel, støder du i højere grad på mad som pizza og burger, det er mindre autentisk, men falder jo i de flestes – også turisters – smag. Her er det dog nemmere at finde et godt glas lokalt produceret vin – eller en læskende øl.

Top 1 over restaurantanbefalinger går til et sted lidt udenfor byen med en fuldstændig udsøgt placering på et bjerg, og med en madoplevelse ud over det sædvanlige, så er det et must på turen. Vi kan især ikke få peberfrugterne i ostesovs ud af hovedet, vælg fx et udvalg af kødretterne fra kulgrillen til hovedret. Stedet hedder Driada.

I den gamle bydel skal en bager besøges, hvor både klassisk börek og baklava står højt på listen over daglige indkøb. På de fleste restauranter kan forskellige oksekøds-pølser ala köfte købes. Her er det bare at give sig i kast med at prøve en masse forskellige, de kan nemlig alle noget lidt forskelligt. En nationalret primært bestående af bønner kan bestilles ved siden af – det skal smages.

Er du til sort kaffe, så har Presse-fotos.dk endnu en anbefaling til dig. Men når vi siger sort i den sammenhæng, så mener vi sort. Snyd ikke dig selv for en klassisk tyrkisk kaffe, der bliver hældt op fra særlige små kander, og som udmunder i en gedigen, koncentreret kop mokka, du kan med fordel bare lade grumset i bunden blive i koppen.

Overdådig natur på sejltur i højden

Cirka 45 minutters kørsel fra byen finder du Canyon Matka.

En del af køreturen går særdeles opad, og som om en økse havde kløvet bjerglandskabet og fyldt hullet med vand, flyder det næsten turkisgrønne vand mellem tinderne.

Sæt blot det ene ben efter det andet i tyve minutters tid, hvorefter du vil møde flere ivrige bådudlejere. Her kan du bestille alt fra vandcykler til kajak eller, som vi gjorde, en fredelig bådtur.

Uanset hvordan du transporteres, så kan udsigten gennem landskabet ikke skuffe. Undervejs kan man besøge en grotte med lys, hvor loftshøjden formentlig vil forbavse de fleste. Hvis du har mod på det, kan en dukkert i vandet (koldt) anbefales.

Hvis sulten har meldt sig i løbet af turen, så slut af med en bid mad på restauranten, der ikke er til at overse på stedet. Her kan en parmesanoverhældt carpaccio gøre selv en stolt italiener glad.

Alt i alt anbefaler Presse-fotos.dk Skopje med fem ud af fem shisha-røgringe (som selvfølgelig skal pustes ud i de hyggelige små gader i øvrigt – hvis man er til den slags).

Det er ikke længe siden, at en haj blev fundet på en cykelsti for anden gang på kort tid. Læs historien her.