Minister stopper adoption fra Sydafrika

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) tilbagekalder tilladelse til at yde adoptionshjælp for børn fra Sydafrika. Det skriver Social- og Boligministeriet i en meddelelse.

Det sker på baggrund af en indstilling fra Ankestyrelsen, der har vurderet, at der ikke er sikkerhed for, at adoptioner fra Sydafrika foregår på et lovligt, etisk og forsvarligt grundlag.

Det skyldes, at Sydafrika ifølge Ankestyrelsen ikke har en myndighedsstruktur og en lovgivning, der er i overensstemmelse med Haageradoptionskonventionen.

Konventionen fastlægger en række grundprincipper for international adoption.

Det vil med social- og boligministerens beslutning ikke længere være muligt at adoptere børn fra Sydafrika til Danmark.

Beslutningen vil ikke få konsekvenser for de sager, hvor der allerede er sket matchning mellem et barn i Sydafrika og ansøgere i Danmark, skriver ministeriet.

Ansøgere, som er på venteliste til at adoptere et barn fra Sydafrika, henvises til Ankestyrelsen for yderligere information om deres muligheder.

Sophie Hæstorp Andersen understreger, at hun har stor sympati for de familier, som nu er et skridt længere væk fra deres drøm om at få et barn.

– Det udslagsgivende i denne sag er og bliver dog, at internationale adoptioner kun skal gennemføres, når der er sikkerhed for, at det er for barnets bedste. Det kan vi ikke længere være sikre på, når det gælder Sydafrika, siger hun i pressemeddelelsen.

Læs hvordan de danske myndigheder i årtier har accepteret barnebrude.