Millioner på vej: Hårdt trængte i Danmark

Der er i alt fem millioner kroner på vej til de syv cirkusser, der lige nu findes i Danmark.

Kulturordførere fra de tre regeringspartier, S, V og M, samt kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) prioriterer pengene fra udlodningsmidlerne, en særlig pulje under Kulturministeriet, oplyser Socialdemokratiet i en pressemeddelelse.

Hvor mange penge hvert cirkus får, afhænger af billetsalget. Cirkus Arena er det største cirkus og står til at modtage 1,8 millioner kroner.

Ellers tilgodeses Cirkus Baldoni, Zirkus Nemo, Cirkus Mascot, Cirkus Arli, Cirkus Trapez og Cirkus Krone med pengebeløb.

I pressemeddelelsen er alle tre kulturordførere citeret. Socialdemokratiets ordfører på området, Mogens Jensen, henviser til, at mange danskere vil have gode barndomsminder fra cirkusset.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, tilføjer, at det er en presset branche:

– Desværre har cirkusbranchen det svært, så derfor er det nødvendigt at holde hånden under den, siger han i pressemeddelelsen.

Mange danskere vil huske Cirkus Benneweis og Cirkus Dannebrog, som ikke længere eksisterer. Det er blandt andet dem, ordførerne henviser til, når de taler om en presset branche.

Cirkusser har en lang tradition i Danmark. Ifølge Den Store Danske foregik den første cirkusforestilling herhjemme i 1799.

Det første reelle cirkustelt blev dog først opstillet i Danmark i 1855.

Før i tiden foregik forestillingerne ofte med rovdyr i centrum. Det er i dag forbudt, selv om almindelige husdyr og heste stadig indgår i forestillingerne.

Circle K har netop åbnet op for en en vanvittig mulighed. For mange kan det beskrives som en drøm. Læs historien her.