Medie: Zuckerberg svigter børns sikkerhed på sociale medier

Topchef i Meta, Mark Zucerkberg, og hans medarbejdere har tiltrukket unge brugere til virksomhedens sociale medieplatforme Facebook og Instagram alt imens offentligheden er blevet misledt om risiciene.

Sådan lyder det i mere end to håndfulde søgsmål fra 45 amerikanske delstaters justitsministre, som er blevet indgivet siden sidste år.

Det skriver den amerikanske avis The New York Times, som har gennemgået delstaternes retsdokumenter.

Ved brug af en koordineret juridisk indsats, som minder om regeringens jagt på de største virksomheder i tobaksindustrien tilbage i 1990’erne, ønsker justitsministrene at tvinge Meta til at beskytte mindreårige bedre, skriver avisen.

The New York Times har gennemgået retsdokumenterne – herunder 1400 siders virksomhedsdokumenter og korrespondancer, som delstaten Tennessee har fremlagt som bevis.

Dokumenterne viser, at Zuckerberg og andre chefer i Meta gang på gang har fremhævet sikkerheden på virksomhedens platforme og nedtonet risiciene for unge.

Det gælder også i tilfælde, hvor medarbejdere har anmodet om at styrke sikkerhedsforanstaltningerne for unge brugere og ansætte ekstra personale, skriver The New York Times.

I interviews har justitsministrene fra adskillige af de delstater, der sagsøger Meta, sagt, at Zuckerberg har prioriteret brugerengagement over børn og unges mentale helbred.

– Mange af de beslutninger lander i sidste ende på Zuckerbergs skrivebord, siger Raúl Torrez, justitsminister i delstaten New Mexico.

– Han skal spørges eksplicit ind til det her og han skal helt eksplicit stilles til ansvar for de beslutninger, han har taget.

Vivek Murthy, USA’s generaldirektør for sundhed, sagde sidste mandag, at sociale medier udgør en sundhedsrisiko for unge mennesker. Han opfordrede til, at der bliver indført advarselsmærker på sociale medier.

I en udtalelse siger Liza Crenshaw, talskvinde for Meta, at virksomheden længe har forpligtet sig til at fremme børn og unges trivsel.

– Vi ønsker at forsikre hver eneste forælder om, at vi har deres interesser for øje, når vi arbejder med at sikre, at teenagere får trygge oplevelser online, siger hun ifølge The New York Times.

Hun tilføjer, at delstaternes søgsmål “fordrejer vores arbejde ved at bruge udvalgte citater og udvalgte dokumenter.”

Lørdag aften foregik en vanvittig biljagt. Den endte med at en motorcyklist kørte hårdt ind i et autoværn. Læs historien her.