Fra nytår: Op til 5.000 kroner ekstra til disse pensionister

Ældrecheck til nytår
Ændringer i ældrechecken til nytår.

Den årlige ældrecheck vil blive forhøjet med op til 5.000 kroner – en af de største stigninger i over et årti. Fra 1. januar 2025 kan omkring 295.000 folkepensionister altså se frem til en økonomisk forbedring.

Forhøjelsen af ældrecheck bliver behandlet i Folketinget. Da der allerede er flertal blandt regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten, forventes det, at forslaget vil blive vedtaget uden problemer.

Ifølge Faglige Seniorer vil omkring hver fjerde folkepensionist drage fordel af denne ekstra økonomiske støtte. Organisationen er tilfreds med initiativet. De understreger dog, at det ikke er nok til at løse de bredere økonomiske udfordringer for folkepensionisterne.

Folkepensionen skal også justeres

Mens forhøjelsen af ældrecheck bliver hilst velkommen, peger Faglige Seniorer på, at der stadig er behov for en bredere revision af folkepensionen.

Landsformand for Faglige Seniorer, Mette Kindberg, mener, at reguleringen af folkepensionen halter bagefter i forhold til de generelle lønstigninger i samfundet.

Ifølge hende er det nødvendigt at sikre, at pensionister kan følge med i de stigende leveomkostninger, især efter flere år med høj inflation. Det skriver de selv på deres hjemmeside.

Kindberg fremhæver også et andet problem: Beregningen af pensionstillæg og ældrecheck bliver påvirket af ægtefællers eller samboendes arbejdsindtægt, hvilket udelukker mange fra at få den fulde økonomiske støtte.

Faglige Seniorer mener, at denne praksis bør revideres for at skabe større retfærdighed.

Ny ældrecheck finansieret af ny flyafgift

Den økonomiske håndsrækning til pensionisterne kommer dog ikke uden en pris.

Forhøjelsen af ældrecheck vil koste staten omkring 600 millioner kroner årligt.

Pengene vil blive hentet fra en ny passagerafgift på flyrejser, som blev aftalt i december 2023 under “Grøn luftfart i Danmark”.

Aftalen blev indgået af regeringen, SF og Enhedslisten.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen har udtalt, at denne forhøjelse skal hjælpe de mest økonomisk udsatte pensionister, som i høj grad vil mærke forskellen.

Den er altså særligt målrettet pensionister med lav indkomst og formue, hvilket gør den til en vigtig håndsrækning i en tid præget af stigende leveomkostninger.

Ældrecheck udbetales sammen med folkepensionen den sidste hverdag i januar og er skattepligtig. Beskæftigelsesministeriet forventer, at cirka 200.000 pensionister vil modtage den fulde ydelse.

En motorvej et lørdag aften spærret på grund af efterforskning af en alvorlig sag. Læs historien her.

onp