Før Børsen-brand: Alvorlige problemer med sikkerheden

Det store renoveringsarbejde i Børsen-bygningen gik i gang i 2022. Siden har Arbejdstilsynet givet hele fire strakspåbud til to af de virksomheder, som står for renoveringen.

Det viser en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået fra Arbejdstilsynet. 

To af de fire strakspåbud viser, at Arbejdstilsynet konstatere nedstyrtningsfare “med betydelig fare for alvorlig tilskadekomst til følge”, skriver mediet.

Udover denne konstatering har tilsynet ved flere lejligheder opdaget, at håndværkerne ikke brugte værnemidler, når de arbejdede på bygningen. Der er blevet arbejdet med materialer, der indeholdt farlige stoffer som bly, kobber og kviksølv og det kræver, at håndværkerne skal bruge værnemidler, når de er i kontakt med materialerne.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Der arbejdes fortsat på at få ryddet op efter den kraftige brand på Børsen.

Det er alvorlige problemer, og alle fire påbud peger på mangelfuld planlægning. Her virker det lidt, som om at det er kommet som en overraskelse, at der er hul, når man bryder noget ned, og at der så opstår nedstyrtningsfare, fortæller Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker ved Syddansk Universitet.

Den kraftige brand brød ud den 16. april og siden er en mur styrtet sammen, som har gjort det endnu mere vanskeligt at komme ind til de gløder, der gentagne gange er blusset op.

Brandårsagen er endnu ikke fastlagt, men både brandvæsnet og politiet har tidligere meddelt, at branden startede i arnestedet, hvor håndværkerne arbejdede.

LÆS OGSÅ:

Galleri: Sådan ser udbrændt Børsen ud nu