Efter 15 år – Frygtet sygdom fundet i Danmark

Illustrationsfoto - Foto: Statens Serum Institut

For første gang i 15 år er drøvtyggersygdommen bluetongue fundet i Danmark.

Sygdommen er konstateret på en fåre- og kvægbesætning ved Travsted i Tønder Kommune.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse fredag.

Fødevarestyrelsen tog torsdag aften prøver af et dødt får fra besætningen, fordi en dyrlæge havde mistanke om, at dyret var smittet med bluetongue.

De øvrige knap 220 dyr på besætningen, der huser omkring 180 får og cirka 40 kreaturer, har ikke symptomer på bluetongue.

– Vi har lagt restriktioner nedover den ramte besætning for ad den vej at bidrage til at mindske risikoen for smittespredning.

– Restriktionerne betyder, at der ikke må flyttes dyr ud og ind af besætningen uden Fødevarestyrelsens tilladelse, siger enhedschef og dyrlæge i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie i meddelelsen.

Hun understreger samtidig, at fordi sygdommen især spredes via insekter, er restriktionerne ingen garanti for, at smitten ikke kan ramme andre besætninger.

Tidligere på året vurderede Dansk Veterinær Konsortium, at sygdommen formentlig ville ramme Danmark. Det skete, efter at en særlig variant af bluetongue havde ramt drøvtyggere i Tyskland, Belgien, England og Holland.

Ifølge Fødevarestyrelsen understreger fundet, at danske landmænd skal være opmærksomme på symptomer hos deres dyr.

Dyr, der smittes, kan få forskellige symptomer, blandt andet væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter og høj dødelighed.

Hos får ses en blåfarvning af tungen.

Sygdommen beskrives som smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ifølge styrelsen ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige udvej.

På baggrund af det aktuelle fund øger Fødevarestyrelsen samtidig overvågningen af sygdommen i Danmark.

Bluetongue rammer typisk får, geder og kvæg, men smitter ikke mennesker, lyder det videre.

Sygdommen kan desuden blive et dyrt bekendtskab for dyreholdere.

Der gives nemlig ikke erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i en besætning.

Det nye udbrud betyder, at Danmark mister sin internationale status som fri for bluetongue, oplyser styrelsen.

Det betyder, at dansk eksport af primært levende kvæg og tyresæd til en lang række lande uden for EU stopper. Også andre produkter som avlsmateriale, oksekød og mejeriprodukter er påvirket i et vist omfang.

Samhandlen med drøvtyggere til lande inden for EU vil også blive påvirket.

Der er endnu ingen godkendte vacciner på det danske marked. Men Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed blive tilgængelig senere på året.