‘Det splitter familier og kan have store personlige konsekvenser’ – misbrugsbehandlere advarer unge danskere

Forbrug af stoffer kan have store konsekvenser. Særligt for unge mennesker oplever flere misbrugsbehandlere

MDMA, kokain, amfetamin, ecstasy, LSD, hash, ketamin. Han har prøvet lidt af hvert.

Men selv om Aske, der tidligere har medvirket i en narkoreportage i Presse-fotos.dk, tager mange stoffer, har han endnu ikke bemærket nogen store konsekvenser.

“Nogle gange glemmer jeg ting, eksempelvis hvad jeg skal købe ind til min farmor, men jeg ved ikke, om det er stoffernes skyld,” siger Aske, der heller ikke nødvendigvis vil tilskrive stofferne ansvaret for, at han ikke har et arbejde eller er under uddannelse.

Men for mange unge har stofferne alvorlige konsekvenser. Det har flere misbrugsbehandlere tidligere fortalt.

“Vi oplever, at unge stofmisbrugere har svært ved at fastholde sig i deres uddannelse eller arbejde, fordi stofferne fylder det hele. Nogle bliver afhængige første gang, de tager det, andre gør ikke. Vi ser unge, der bliver psykotiske, får nedture de ikke kan overskue og i yderste konsekvens får hjertestop eller dør,” siger rusmiddelbehandler hos Center for Rusmiddelbehandling i København Caroline Palbo.

SE OGSÅ: DEL 1 | PRESSE-FOTOS.DKS JOURNALIST PÅ NARKOREPORTAGE MED 19-ÅRIGE ASKE: ‘JEG GØR IKKE NOGEN OVERVEJELSER, INDEN JEG TAGER STOFFER, JEG GØR DET BARE’

Hos Dansk Misbrugsbehandling fortæller de, at særligt antallet af unge kokainmisbrugere tidligere har været steget markant.

“Oprindeligt var vi et behandlingssted for alkoholmisbrug, men fra 2014 til 2019 er vores aldersgennemsnit hos vores patienter faldet med 10 år. Det skyldes, at der er kommet flere stofmisbrugere ind, som typisk er en del yngre,” siger misbrugskonsulent Anne Margrethe Overgaard fra Tjele behandlingscenter.

Der findes ingen danske undersøgelser, som viser præcist, hvor mange unge i Danmark der har problemer med stoffer.

Men Center for Rusmiddelforskning har med udgangspunkt i alle 796.000 unge fra 15 til 25 år estimeret, at cirka 50.000 til 55.000 af dem har problemer med stoffer.

Flere og flere stofmisbrugere med bidiagnoser

Torsten Kolind, der er forsker og centerleder hos Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, fortæller, at et for stort narkoforbrug også kan have effekt på de unges hjerner, og det sagtens kan være årsagen til, at Aske glemmer, hvad han skal handle ind til sin farmor.

“Det kommer selvfølgelig an på hvor mange stoffer, man tager. Men stofferne går ind og ødelægger hjerneceller og hjernebaner, hvilket kan give alvorlige fysiske skader. Stofferne kan også give store psykiske nedture. Vi ser mange unge, der havner i kriminalitet som følge af stoffer, hvilket også belaster politiet og samfundet. Unge stofmisbrugere er et stort problem,” siger Torsten Kolind.

Og han bakkes op af Lasse Larsen, der er indehaver af Rukon Misbrugsbehandlingscenter

”Det har store personlige konsekvenser for de unge. I mit daglige arbejde ser jeg, hvad det koster at blive afhængig. De unge kan få narkogæld, de får ikke passet uddannelse og skole. De kan faktisk ikke passe noget som helst. Vi ser familier, der går ned med stress, angst og depression. Stofferne splitter familier,” siger Lasse Larsen, der er indehaver Rukon Misbrugsbehandlingscenter

SE OGSÅ: EKSPERTER ADVARER: NARKO ER MERE TILGÆNGELIGT END NOGENSINDE – DEN PÅSTAND HAR PRESSE-FOTOS JOURNALIST TESTET

Fra 2008 til 2017 er antallet af danske narkomisbrugere, der har fået konstateret en bidiagnose til narkomisbruget, vokset markant. Antallet er således steget fra 4.566 tilfælde i 2008 til 7.427 tilfælde i 2017. Det er de nyeste tal på området, der behandler bidiagnoser.