Presse-fotos.dks journalist har været på bytur med 19-årige Aske i det københavnske natteliv. Det har givet et indblik i en verden med stoffer og vanvittige beslutninger, som den gennemsnitlige dansker måske ikke før har oplevet. Reportagen er delt op i to dele.
“Stoffer betyder en masse for mig, det er fucking sjovt, når jeg er helt blæst. Se, hvad fanden det er, vi laver! Vi er jo helt på!”
Op ad den 209 meter lange sneglegang i Rundetårns kerne i København bevæger sig nysgerrige turister, forældre, børn og ældre ægtepar hånd i hånd.
Men noget skiller sig ud fra det normalbillede, man ellers vil opleve i sneglegangen i den ikoniske bygning denne solbeskinnede lørdag formiddag.
19-årige Aske og hans 22-årige veninde står ved min side. Aske har netop fortalt sin holdning om stoffer højlydt i kernen af Rundetårn. Han har ikke sovet i 26 timer, og han har ikke spist i mere end 16 timer. Til gengæld har han i samme interval slidt sin næse op med store mængder narko i smug på de københavnske natklubbers toiletter.
Men for at fortælle historien om hvordan jeg og to narkopåvirkede unge mennesker befinder os i Rundetårn en ellers helt normal lørdag formiddag, skal tiden spoles 14 timer tilbage.
Hverdagen går med stoffer og fest
5C stopper ved Glasvej i det Københavnske Nordvest-kvarter og ud træder Aske. Han dukker op en time senere end vores oprindelige aftale.
“Hvaaa så, er vi klar eller hvad?” er den 19-årige knægts første kommentar til mig.
Aske har lavet en aftale med fire venner, de skal i byen, de skal tage narko, og de skal have en fest. Jeg er inviteret med som fluen på væggen. Uden filter lyder aftalen.
Aske ligner en ganske normal 19-årig ung gut. Han er vokset op i en tryg barndom med to ældre brødre, en mor og en far, der alle elsker ham.
Men efter niende klasse er Askes liv gået i stå. Han er blevet smidt ud af to produktionsskoler. Og da hans mor sidste sommer gennem jobcenteret skaffede ham praktik som gartner og herefter murer, blev han i begge tilfælde opsagt efter blot to uger. Årsagerne var for meget pjæk og for mange joints.
Aske laver derfor ingenting i sin hverdag. Og det har han ikke gjort i over et halvt år.
“Jeg tror, jeg pjækker så meget, fordi jeg hellere vil hænge ud med mine venner, tage på Staden og feste. Lige nu tænker jeg, at mit liv er fucking perfekt, og jeg laver lige det, jeg har lyst til. Der er ikke nogen, der bestemmer, hvad jeg skal, det er kun mine egne behov. Men mine forældre synes, jeg er på et skråplan, og det er gået ned ad bakke i tre år,” siger Aske, da vi går fra bussen ned mod lejligheden, hvor de unge skal opvarme før byturen.
Han tog hårde stoffer første gang som 17-årig og gør det i dag mindst en gang om ugen. Han ryger hash dagligt.
SE OGSÅ: DANSK NARKOSMUGLERS OPHOLD I COLOMBIANSK FÆNGSEL
90 procent uvidenhed, 10 procent stof, 0 procent fornuft
Vi når frem til lejligheden, der ligger centralt i fuglekvarteret i Nordvest. Da vi træder ind, fyldes lungerne hurtigt af en stank af hash. Askes venner har allerede siddet og røget joints i en time.
De unge sidder rundt om et bord, hvor der står en lille højtaler sammen med en billig flaske vodka og en flaske Morgan. Det billede skiller sig ikke ud fra mange andre unge før en bytur, men det gør den hvide porcelænstallerken på gulvet til gengæld. Der ligger et rejsekort, et kørekort og noget hvidt pulver på.
“Skal vi have en hurtig streg?” bliver der spurgt, inden Aske overhovedet har nået at få sat sig ned.
Og en hurtig streg skal de unge tilsyneladende have.
Alt mens et techno-remix af The Frays ‘How to Save a Life’ bliver blæst ud af den lille højtaler, hakkes der fem baner hvidt pulver op på porcelænstallerkenen. En af Askes venner forklarer mig, at banerne er amfetamin – eller det, som bliver kaldt speed.
Et stof der ifølge Sundhedsstyrelsen har en gennemsnitlig renhed på blot 10 procent. Det betyder, at 90 procent af stoffet er opblanding, som kan være alt fra rottegift og petroleum til salt og sukker.
Men det betyder ikke noget. I hvert fald ikke for Aske, da jeg spørger ham.
“Jeg gør ikke nogen overvejelser, inden jeg tager stoffer, jeg gør det bare, og jeg ved heller ikke rigtig, hvilke konsekvenser det har. Jeg tænker ikke over det, det gør jeg bare ikke,” siger han og suger derefter amfetaminen direkte op i hjernen.
SE OGSÅ: TRAFIKUHELD I KØBENHAVN: ‘VI MISTÆNKER NARKO- ELLER SPIRITUSKØRSEL’
Stofferne kan ramme som en boomerang
Beatet fra technohøjtaleren slår afsted, og stofferne flyver nærmest op i næsen på Aske og hans venner. Selv om vi knap har tilbragt to timer på værelset, har alle indtaget mindst fire streger amfetamin.
Ifølge Mads Uffe Pedersen, der er professor hos Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, er det vanvittigt at suge så mange stoffer på så kort tid.
“Normale mennesker vil ikke kunne tage så meget uden at blive rigtig dårlige. Men stoffet gør, at de unge kan feste hele natten. Amfetaminen påvirker signalstofferne i hjernen, og dopaminniveauet hæves betragteligt, ligesom den undertrykker kroppens naturlige behov som sult, tørst og søvn. Det giver de unge en lykkefølelse og selvtillid nu og her, men det kan ramme som en boomerang efterfølgende,” siger han og tilføjer.
“I forskningsmiljøet er der uenighed om, hvorvidt stofferne kan ødelægge dopaminsignalerne i kroppen permanent, eller om kroppen langsomt får kontrol over signalerne igen. Jeg tror selv, at det er forskelligt fra individ til individ.”
SE OGSÅ: NARKOKØRSEL FØRTE TIL NARKOFUND I HUS
Vel ankommet til indre by
Vi har taget bussen ind til centrum, og står i kø til natklubben Rumors ved Gammeltorv. Kæberne danser som små hoptimister rundt i hovedet på de fem unge. Det er et tydeligt tegn på indtagelsen af narko. Men bemærkelsesværdigt er det, at jeg tæller mindst seks andre festglade unge i køen, der alle viser samme tydelige tegn på indtagelsen af narko.
“Det er sgu meget normalt, brormand. Alle er på stoffer, det er helt normalt,” hvisker Aske mig i øret, da jeg nævner det for ham.
Og det billede genkender forsker og leder for Center for Rusmiddelforskning, Torsten Kolind.
“Man taler blandt forskerne om, at stofferne i det danske natteliv er blevet normaliseret. Ligesom alkohol er en del af at gå i byen, så er stofferne også blevet en helt normal del. Grænsen er ikke så stor som tidligere,” siger han.
En mail fra Rigspolitiet bekræfter samme tendens.
‘Rigspolitiet har ingen undersøgelser, der viser et samlet billede af forbruget af ulovlige stoffer blandt unge, men vores fornemmelse er, at hash fortsat er det mest udbredte ulovlige stof i Danmark og dermed også for unge, men at euforiserende stoffer som MDMA og ecstasy er blevet mere udbredt blandt unge også.’
Uhyggelig læsning. Men senere på aften vil Askes opførsel og min omgang i stofmiljøet kun gøre det hele endnu mere skræmmende.
Fortsættes her: DEL 2 | Presse-fotos.dks journalist på narkoreportage med 19-årige Aske: Veninden er død af stoffer, men vi suger videre