Eksperter advarer: Narko er mere tilgængeligt end nogensinde – den påstand har Presse-fotos.dk journalist testet

Flere personer i og omkring narkomiljøet fortæller, at stofferne er nemmere at få fat på end aldrig før. Foto: Presse-fotos.dk

Få dine stoffer leveret i hånden på ti minutter. Flere personer i og omkring narkomiljøet fortæller, at stofferne er nemmere at få fat på end aldrig før. Men hvor nemt er det egentlig? Det skulle stå sin prøve.

“Det er fedt, at stofferne er så nemme at skaffe! Jeg er glad for, at det ikke er fucking svært, så man skal ud at lave alt mulig kompliceret lort for at få fat i dem,” fortæller 19-årige Aske, som journalist på Presse-fotos.dk tidligere har været på reportage med.

SE OGSÅ: DEL 1 | PRESSE-FOTOS.DKS JOURNALIST PÅ NARKOREPORTAGE MED 19-ÅRIGE ASKE: ‘JEG GØR IKKE NOGEN OVERVEJELSER, INDEN JEG TAGER STOFFER, JEG GØR DET BARE’

En af de primære årsager til, at misbrugsbehandlingscentre, dørmænd og politi oplever flere unge, narkopåvirkede danskere, er, at de hårde stoffer er blevet langt mere tilgængelige.

Silje Bakken, der har forsket i narkosalg ved Københavns Universitet, forklarer hvorfor.

“I dag skal man bare have en telefon på hånden, og så er man på narkomarkedet. Danskerne benytter i højere og højere grad digitalt indkøb af stoffer, det sker i oftere grad på sociale medier, Wickr og andre apps end på gaden nu, så flere ender med at købe stoffer, fordi det er lettere. Folk, der ellers ikke er en del af miljøet, bliver pushere, fordi det er nemt at tjene penge på. Man skal ikke længere være i et bestemt miljø eller omgangskreds, man kan altid få fat i stoffer,” siger hun.

Forskerens udsagn skulle selvfølgelig stå sin prøve. For er det virkelig så nemt at få fat i stoffer?

En Wickr-konto med navnet ‘DS12345’ blev oprettet en tilfældig fredag eftermiddag. Og rigtig nok gik der blot få minutter, fra ‘DS12345’ havde lavet sit første opslag, til pushere væltede ind med tilbud.

På blot få timer fik Wickr-kontoen tilbud fra over fem pushere alene i Københavnsområdet.

Et lille udpluk af tilbuddene ses her – resten kan du se nederst i artiklen. (Artiklen fortsætter under billederne)

I de efterfølgende dage var der bestemt ikke tvivl om, at ‘DS12345’ som følge af det lille opslag, var kommet på en lang række pusheres liste, da der i en strid strøm og uden nogen former for opfordringer væltede tilbud på hård narko ind i indboksen.

Politikommissær ved Fyns Politi Per Sterobo genkender den lette tilgængelighed ved stofferne.

‘I dag er det langt nemmere at få fat i stofferne. Der er opstået ‘hvide bude’, som er gadepushere i biler, der kører rundt med udbringning af stoffer, som typisk er bestilt på nettet,’ oplyste han tidligere i en mail.

SE OGSÅ: DEL 1 | HISTORIEN OM MARLENES ‘LUDERLIV’: ‘FØRSTE GANG JEG HAVDE EN PIK I MUNDEN, VAR JEG TRE ÅR GAMMEL’

Har du en god historie, der fortjener at blive fortalt? Kontakt Presse-fotos.dk på [email protected] – det kan ske helt anonymt

Misbrugsbehandlere: De unge fortæller, det er for nemt

På misbrugsbehandlingscentrene har også de unge narkomisbrugere berettet om, at det er blevet alt for nemt at få fat i de hårde stoffer.

“Stofferne er helt sindssygt tilgængelige, og det giver flere brugere. Jeg tror ikke, der er en landsby i Danmark, hvor stoffer ikke er utrolig nemme at få fat i. Det er meget bekymrende. De unge fortæller, at de let kan skaffe stoffer på 15 minutter,” siger Lasse Larsen indehaver af Rukon stofmisbrugsbehandlingscenter. Han er blot en af mange behandlere, der fortæller dette.

Også blandt dørmænd i nattelivet går samme tendens igen. Stofferne er blevet uhyre lette at få næsen i.

“Man skal efterhånden være utrolig social inkompetent, hvis man ikke kan opdrive stoffer. Alle bruger det i nattelivet. Og flere tager det, fordi det er nemmere at komme til, og det er billigere. Før i tiden skulle man på Staden, men i dag er stofferne spredt ud i alle miljøer,” siger Asbjørn Friis, der har stået som dørmand i indre København i over 11 år.

Presse-fotos.dks journalist har været på bytur med 19-årige Aske i det københavnske natteliv. Det har givet et indblik i en verden med stoffer og vanvittige beslutninger, som den gennemsnitlige dansker måske ikke før har oplevet.

Læs reportagen her: DEL 1 | PRESSE-FOTOS.DKS JOURNALIST PÅ NARKOREPORTAGE MED 19-ÅRIGE ASKE: ‘JEG GØR IKKE NOGEN OVERVEJELSER, INDEN JEG TAGER STOFFER, JEG GØR DET BARE’