Begmand til hele fodboldsystemet: 1-0 til Super League

Det vingeskudte fodboldprojekt European Super League fik ny luft, da EU-domstolen torsdag gav klubberne bag medhold i sagen om Uefas (Det Europæiske Fodboldforbund) og Fifas (Det Internationale Fodboldforbund) misbrug af magt i fodboldverdenen.

Den længe ventede kendelse fra Den Europæiske Unions Domstol kom torsdag, og den slog fast, Uefas og Fifas krav om at skulle godkende nye turneringer er i strid med EU-retten.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed kan klubber og private aktører starte egne ligaer, uden at det giver Fifa og Uefa ret til at sanktionere klubber, som man ellers så, da Super League blev annonceret.

Dog slog EU-domstolen fast, at dommen ikke skulle ses som en blåstempling af selve Super League-projektet.

Sagen udspringer fra april 2021, da Super League blev lanceret af 12 europæiske storklubber.

Mindre end 48 timer efter lanceringen trak ni af klubberne sig fra projektet, der var blevet mødt af enorm utilfredshed fra både fans, politikere og andre fodboldklubber.

De ni klubber, der trak sig, var AC Milan, Inter, Atlético Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal og Tottenham.

I dag er kun Real Madrid og FC Barcelona fortsat en del af Super League-projektet, og det er de to klubber, der har ført sagen. Juventus trak sig fra projektet i juni i år.

For et år siden havde generaladvokaten ved EU-domstolen en foreløbig vurdering klar, som ellers talte til Uefas fordel.

Ifølge generaladvokaten var det ikke i strid med EU’s konkurrencelove, at Uefa ikke vil give licens til andre turneringer end deres egne.

Men domstolen endte altså med en kendelse til fordel for Super League-klubberne.