Vi lærte alle fra barnsben af, om farerne ved salmonella og hvordan man gerne skal undgå det.
Steg kyllingen lidt ekstra, ikke smag på råt kød og mange andre gode råd har man gennem tiden fået.
Alligevel er 136 personer i Danmark blevet ramt af salmonella.
Når bøffen skal steges eller burgerne grilles, så er det en god ide, at undgå smagsprøver af det rå kød.
Det er nemlig råt hakket oksekød, som har været skyld i, ikke blot et, men to store salmonellaudbrud herhjemme.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Det viser en ny rapport fra Den Centrale Udbrudsgruppe, der består af DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
Under udbruddende blev henholdsvis 66 og 70 personer syge.
Udbruddende af salmonella blev efterforsket i foråret sidste år.
‘Vi så desværre en uheldig trend, da vi snakkede med de personer, der var blevet syge. De havde spist eller smagt på kødet råt. Det er selvfølgelig noget, vi som myndighed meget gerne vil fraråde’, siger epidemiolog i Statens Serum Institut Luise Müller.
I 2024 blev der i alt registreret 55 sygdomsudbrud, der stammer fra fødevarer. Det er ni færre end i 2023, fremgår det af rapporten.
At smitten med bakterien salmonella er sket gennem hakket oksekød er “ikke noget, vi ser så tit”, siger Luise Müller.
‘Seneste gang, vi så et salmonellaudbrud, der skyldtes hakket kød, var i 2019’, siger hun.
Under det første udbrud blev der registreret flere smittede på tværs af europæiske lande. Her viste det sig, at det hakkede oksekød stammede fra England.
Under det andet udbud kom det frem, at kødet havde dansk oprindelse.
‘Hvis man smager på råt kød, når man laver mad, så kan man udsætte sig selv for en risiko’, siger Brian Lassen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet.
I en pressemeddelelse understreger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Sørine Quaade Møller, at hvis man vil spise tatar, bør man købe hakket kød, der er beregnet dertil.