Nu skjuler en Netto i Danmark skjuler nu Marabou og Merci-chokolade – tyverierne er eksploderet.
Danske supermarkeder står over for en ny og stigende trussel. Helt almindelige dagligvarer som chokolade, smør og kød bliver i stigende grad mål for organiserede butikstyverier.
Senest har Netto i Sanderum på Fyn taget konsekvensen. Her er populære chokolademærker som Marabou og Merci fjernet fra hylderne og gemt bag kassen. Det skriver TV 2.
’Det er blevet dyrt at leve i Danmark, og derfor stjæler mange chokolade. Det er aldrig acceptabelt at stjæle, så har du ikke råd til at købe den vare, du vil have, så må du finde et alternativ’
Sådan siger butikschef Jeanette Jørgensen til mediet.
Ifølge hende er det især de dyrere chokolader, som tyvene går efter i fx Netto. Det sker ofte med henblik på videresalg.
Ikke bare Netto: Et voksende brancheproblem
Og det er ikke kun i Sanderums Netto, problemet vokser. Flere butikker landet over oplever en voldsom stigning i butikstyverier, og Salling Group – der ejer Netto, Føtex og Bilka – bekræfter overfor mediet, at der er tale om en bred tendens.
’Det er et kæmpe brancheproblem, og det er ikke kun chokolade, der bliver stjålet. Det er også vin, oksekød, barberblade og så videre,’ oplyser Salling Groups presseafdeling.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at chokoladepriserne er steget med 20 procent det seneste år, hvilket gør varerne særligt attraktive for butikstyve.
65 procent flere butikstyverier
Fra 2021 til 2024 er antallet af sigtelser for butikstyverier steget med 65 procent. Sidste år alene var der over 21.000 sigtelser i sager om butikstyveri – et rekordhøjt niveau. Det er altså langt fra bare den ene Netto, der oplever problemet.
Fyns Politi bekræfter over for TV 2 Fyn, at udviklingen også mærkes tydeligt lokalt. De fleste anmeldelser fører nu til sigtelser, og politiet bemærker især, at flere lovovertrædelser ofte er knyttet til en enkelt hændelse.
Alarmer på fødevarer kan blive næste skridt
Ifølge Netto i Sanderum kan udviklingen betyde, at vi i fremtiden vil se endnu flere varer gemt væk eller udstyret med tyverialarm – også almindelige fødevarer.
’Det ender nok med, at vi får alarmer på mange flere fødevarer,’ siger butikschef Jeanette Jørgensen.
Det er altså ikke længere kun luksusvarer og elektronik, der frister butikstyve. Selv en plade Marabou-chokolade kan i dag være værdifuld nok til at blive stjålet – og det ændrer, hvordan butikker må tænke sikkerhed i fremtiden.