Presse-fotos.dk har undersøgt, hvilke madretter og drikkevarer, der er danskernes favoritter til årets påskefrokostbord. Svarene overrasker ingen, men klinisk diætist og kok Charlotte Tønnes Jensen har flere vigtige råd til årets påskefrokost.
Påskefrokostsæsonen nærmer sig med hastige skridt.
Snart mæsker danskere sig landet over i både tarteletter, sild og snaps.
Men, hvilke madretter er egentlig danskernes favoritter, når det bliver tid til at mindes Jesus’ korsfæstelse og genopstandelse?
Det har vi sat os for at undersøge på redaktionen, hvilket har resulteret i nedenstående svar.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Undersøgelsen giver et soleklart svar; vi er vilde med mad med højt fedtindhold, når vi tager til påskefrokost.
Men, hvor slemt er det egentlig, at så mange af os fylder os med meget fed mad og alkohol, når det er påskefrokost tid?
Kan give ondt i maven og diarré
For at finde frem til det svar har Presse-fotos.dk taget en snak med Charlotte Tønnes Jensen, der er selvstændig klinisk diætist med egen praksis. Derudover er hun ledende klinisk diætist på Aleris-Hamlet i Ringsted og uddannet kok.
Beskeden fra hende er klar:
“Hvis man spiser traditionel påskefrokost, så sker der ikke noget ved det, men spiser man sådan hver dag, vil man spise mad med for meget fedt i.”
“Det man spiser til særlige begivenheder som påskefrokoster , en enkelt julefrokost og til fødselsdage er ikke det, der reelt betyder noget. Det er de ting man spiser i hverdagen, der er de vigtige,” lyder det fra diætisten.
På trods af det, er det alligevel ikke helt uden risiko, når vi sætter os til bordet og spiser de fedtholdige retter. Det er dog ikke Charlotte Tønnes Jensens største bekymring, da det nok højst giver lidt ondt i maven eller diarre.
“Jeg tror da, at det er værre med alle de ting man drikker til det,” lyder det fra den kliniske diætist.
Langt over halvdelen drikker alkohol
Og den bekymring er der ifølge vores undersøgelse mange danskere, der bliver ramt af. Af undersøgelsens deltagende har 67,8 procent svaret, at de drikker alkoholiske drikke som øl, vin og snaps, når de sætter sig til påskefrokostbordet.
Ifølge Charlotte Tønnes Jensen kan det dog først blive et problem, hvis man får mere end en eller to genstande.
“Hvis man drikker rigtig meget, så har man sværere ved at forbrænde fedtet (fra maden, red.), men hvis man ikke kører bil efter og ikke fejler noget, hvor det er et stort problem at drikke alkohol, så sker der ikke noget ved at man drikker til en påskefrokost,” slår hun fast.
Nu sker det jo tit til både jule- og påskefrokoster, at man tager en ekstra bid mad, eller at man får en tår over tørsten. Hvad gør det her overforbrug ved kroppen?
“Hvis overforbruget er moderat og blot varer en enkelt dag, så kan man jo bare skabe balance de andre dage.”
“Når jeg vejleder mine kunder, så siger jeg ‘hvis du tager til en påskefrokost, skal du bare lade være med at gøre det så voldsomt’.”
Og her er der et simpelt, men klart råd fra Charlotte Tønnes Jensen, der samtidig ikke betyder, at man skal undvære de traditionsrige retter.
Her lyder det, at man eksempelvis bare kan nøjes med at spise en tartelet, eller et par frikadeller, for at skære ned på fedtet. – “Og så spise noget mere grønt til.”
(Artiklen fortsætter under billedet)

Y-tallerkenmodellen
Et simpelt og effektivt trick kan ifølge Charlotte Tønnes Jensen være at gøre brug af Y-tallerkenmodellen.
På den måde kan man lettere styre, at man ikke får for meget af det fedtholdige mad.
“Hvis nu man siger, at man til påskefrokost sørgede for, at der også var nogle lækre grøntsager – lidt salat, tomat, agurk og peberfrugt. Så kan man spise lidt mere af det og tage mindre af de ‘fedtrige ting’,” råder den kliniske diætist.
“Så er det ok også at spise det vi kalder ‘lidt usundt’, fordi så spiser man mindre af det fede og det, der er lidt flere kalorier i, da man får flere grøntsager. Men man skal sørge for, at de salater og grøntsager man serverer er lækre,” slåes det fast.
Diætistens gode råd
- Køb en tynd tartelet
I de fleste dagligvarebutikker kan man købe flere forskellige tarteletter. Nogle har mange lag dej, andre har meget få.
“Jo mere dej, der er i tarteletskallen, jo mere fedt får man indenbords. Skallerne er lavet af minimum 30 procent smør,” siger Charlotte Tønnes Jensen.
Derfor får man mindre mættet fedt, hvis man vælger en tyndere skal.
“Alternativt kan man lave en skal af filodej, hvis man har mod på det,” lyder det fra Charlotte Tønnes Jensen.
- Server salater og grøntsager
For at man fylder maven med færre fedtholdige retter kan man diske op med både salater og grøntsager på påskefrokostbordet.
“Jeg serverer selv ofte både lækre salater og også tit nogle kogte grøntsager til, da der er en del ældre og børn i min familie, der fortrækker dette,” fortæller diætisten.
Alternativt kan man også lave en tærte med godt med grøntsager i.
- Prøv de alkoholfrie drikkevarer
“Mit bedste råd er at prøve nogle af de gode alkoholfrie drikkevarer, der er kommet på markedet. Der er ingen grund til at drikke for meget alkohol, hvis man kan få noget andet, der også smager godt,” afslutter klinisk diætist og uddannet kok Charlotte Tønnes Jensen.