Justitsministeren melder ud om et nyt fængsel

Færøernes landsstyre har længe givet udtryk for ønsket om et nyt fængsel. Nu er den danske Justitsminister klar med beslutningen.

Justitsminister Peter Hummelgaard har besluttet, at der skal bygges et nyt fængsel ved Áir i Sunda Kommune på Færøerne.

Den beslutning kommer efter ønske fra Færøernes landsstyre.

Regeringen vil arbejde for, at fængslet kan være etableret i år 2029.

Justitsminister Peter Hummelgaard har efter ønske fra Færøernes landsstyre besluttet, at et nyt fængsel skal bygges ved Áir i Sunda Kommune.

Færøernes landsstyre har på baggrund af faglige vurderinger af 11 forskellige grunde og et analysearbejde anbefalet, at det nye fængsel placeres ved Áir i Sunda Kommune.

‘Vi har alt for længe haft et system, hvor vi både outsourcer rehabilteringen af indsatte til Danmark samtidig med, at vi dobbelstraffer færøske indsatte ved at sende dem ud af landet. Når fængslet ved Áir står klar, får vi bedre muligheder for at forebygge den tydelige negative påvirkning det har at sende færøske indsatte til Danmark’, udtaler Landsstyremand for justitsområdet Bjarni K. Petersen.

I den forbindelse er det blevet oplyst, af Færøernes Landsstyre, at placeringen af fængslet anses for ideel.

Stedet er nemlig centralt beliggende og let tilgængelig. Derudover vil placeringen tilføre flere arbejdspladser til kommunen og give dem mulighed for øget aktivitet i området.

Arbejdet med etableringen af fængslet blev indledt i juni 2022, hvor den færøske regering og den danske regering underskrev en hensigtserklæring om et nyt fængsel på Færøerne. Det fremgår bl.a. af hensigtserklæringen, at placeringen af det nye fængsel skal fastlægges mellem regeringen og landsstyret.

Justitsminister Peter Hummelgaard har for nylig tilkendegivet over for den færøske landsstyremand for justitsområdet, at de imødekommer deres anbefaling.

Dermed er den endelige beslutning truffet og Færøernes nye fængsel skal bygges ved Áir.

Omkring beslutningen havde Peter Hummelgaard følgende udtalelse.

‘Det har længe været et stort politisk ønske fra færøsk side, at færøske indsatte kan afsone deres dom på Færøerne under tidssvarende rammer. Jeg er derfor meget tilfreds med, at vi nu får taget et vigtigt skridt i retning af at kunne gå i gang med at etablere det nye fængsel på Færøerne’.

Læs hvordan de danske myndigheder i årtier har accepteret barnebrude.