Så mange læger vil regeringen have i 2035

I 2035 skal der være mindst 5000 læger i, hvad regeringen kalder “det almenmedicinske tilbud”.

Det er et af hovedpunkterne i det store sundhedsudspil, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen onsdag har præsenteret.

– Groft sagt er det sådan i dag, at der, hvor der er flest borgere, der er syge, er der færrest læger. Det bør jo være helt omvendt, siger hun.

Ambitionen om de 5000 læger er en del af en varslet lægereform i udspillet.

For at nå det mål skal der uddannes flere læger i almen medicin, der skal skabes “gode og attraktive forhold” for lægerne i hele landet, og så skal der være en “bedre balance” i fordelingen af læger mellem sygehusene og de nære tilbud.

Eksempelvis ønsker regeringen, at praktiserende læger i de dele af landet, hvor der mangler læger, skal have “færre patienter og bedre betaling”, siger Mette Frederiksen.

– Og så kommer vi til med ydernumrene at sikre, at blandt andet kommuner som Lolland, Guldborgsund og Vordingborg, men også i det område, hvor jeg selv er vokset op i Vendsyssel – at der kommer også til at være flere læger, siger hun.

Flere læger i almen medicin skal også uddannes i Esbjerg, Køge og Aalborg.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Arkivfoto

I dag er der omkring 3500 praktiserende læger i Danmark.

Ambitionen om 5000 læger i “det almenmedicinske tilbud” ligner en målsætning fra den socialdemokratiske etpartiregerings sundhedsreform fra maj 2022.

Her lød det, at der i 2035 skulle være mindst 6500 speciallæger i almen medicin, hvilket skulle sikre 5000 praktiserende læger – som regeringen også ønsker nu.

Man forventede dengang, at de resterende 1500 speciallæger ville få et andet job end som praktiserende læge – eksempelvis i medicinalindustrien.

Mette Frederiksen siger, at målsætningen denne gang har mere tyngde.

– Vi flytter os fra at tale om det og have fine måltal til nu at lægge værktøjerne på bordet, siger hun.

Til samme pressemøde kom det frem, at regeringen vil fjerne en region.