Hemmelige dokumenter afslører skræmmende planer mod Vesten: Russisk ‘atompsykose’

Rusland
Billede fra den russiske ambassade.

Interne dokumenter afslører, hvordan Rusland planlægger at skabe frygt for atomkrig i Vesten gennem omfattende skræmmekampagner.

Ifølge DR har Social Design Agency (SDA), en russisk propagandavirksomhed, udtænkt strategier for at manipulere europæernes frygt og dermed påvirke politiske beslutninger.

Dokumenterne viser, at SDA spreder falske historier om kommende kriser i Europa, såsom mangel på medicin og varmeafbrydelser, for at forstærke frygten for atomkrig.

Virksomheden i Rusland bruger sociale medier til at promovere disse falske påstande gennem opdigtede profiler, der blandt andet advarer om risikoen for en ny verdenskrig.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Billede fra den russiske ambassade i Danmark.

Seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) påpeger, at kampagnerne er designet til at udnytte den generelle frygt for atomkrig og påvirke den offentlige mening.

Materialet, som DR har analyseret i samarbejde med medier som Süddeutsche Zeitung og Delfi, afslører en velkoordineret indsats fra Rusland.

Dokumenterne viser også, hvordan SDA overvåger vestlige medier og bruger kunstig intelligens til at udbrede deres desinformation.

Ifølge DR er Sergey Kiriyenko, en central embedsmand fra Rusland, ansvarlig for koordineringen af disse operationer.

Baggrunden for denne afsløring stammer fra en omfattende efterforskning af SDA’s aktiviteter.

Dokumenterne omfatter tusindvis af filer fra 2022-2024, herunder medarbejderlister, e-mails og kampagnekoncepter, som er blevet delt med DR af flere internationale medier.

Den vigtige efterretning fra FBI og detaljerede referater fra møder med embedsmænd fra Rusland har yderligere bekræftet omfanget og intensiteten af de russiske påvirkningsoperationer.

Denne afsløring understreger den strategiske betydning af at forstå og imødegå sådanne desinformationskampagner, som er designet til at undergrave tilliden til vestlige institutioner og politikere. Noget som altså nu kan dokumenteres, at Rusland står bag.

Den 18. september kan du opleve supermåne, som er et særdeles betagende fænomen. Læs alle tips til at se den, og følg supermåne-kalenderen.