10. jun. 2022 - 13:09

Slut efter 125 års ambulancekørsel: ‘Vi er rigtig kede af det’Fra den 1. juni overtog Region Hovedstaden ambulancekørslen i Storkøbenhavn fra Hovedstadens Beredskab efter 125 års tro tjeneste. Presse-fotos.dk var med på den sidste ambulancetur (se video øverst).

125 år efter at Hovedstadens Beredskab fik de første ambulancer på vejene i Storkøbenhavn, er den sidste tur nu kørt, ambulancen stillet i carporten, og ansvaret nu overdraget til Region Hovedstaden.

Den 1.  juni 2022 var det for alvor slut. Og formentlig aldrig igen, fortæller Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab.

SE OGSÅ: MAND DØD EFTER ALVORLIGT SAMMENSTØD MED LÆGEAMBULANCE

”Vi er rigtig kede, at vi efter en så lang historie, nu ikke står med noget af ansvaret for ambulancekørslen i hovedstaden. Når vi nu først har mistet udbuddet, så er der rigtig lang vej til at få det tilbage, så det vil ikke overraske mig, hvis vi ikke byder ind igen,” siger han.

Region Hovedstaden har overtaget den tredjedel af ambulancekørslen, som Hovedstadens Beredskab i de seneste år har stået for.

Tv. ambulanceredder Jimmi, i midten Tim Ole Simonsen, th. ambulanceredder Kasper

Ansvaret for ambulancekørslen kommer i udbud hver sjette år, og det er første gang i 125 år, at Hovedstadens Beredskab ikke får en del af ansvaret.

Selv om politikerne i denne omgang har peget på, at ansvaret for ambulancekørslen skal ligge hos Region Hovedstaden fremfor Hovedstadens Beredskab, mener Tim Ole Simonsen ikke, at det er resultatet af for ringe kvalitet i de forgangene år.

”Når udbuddet går på omgang, bliver man ikke scoret på, hvad man har præsteret før hen. Man bliver scoret på, hvad man gør fremadrettet. På papiret har Region Hovedstaden kunne gøre det billigere end os. Hvis det var, fordi politikerne ikke mente, vi ikke kunne magte opgaven, så var ansvaret fra os blevet fjernet noget før,” siger han.

SE OGSÅ: EN PERSON ANHOLDT EFTER FUND AF NARKOTIKA

Der har dog før været rettet kritik at Hovedstadens Beredskab, fordi beredskabet har været ramt af medarbejdermangel som følge af sygdom og opsigelser.

“Jeg synes, det er utilfredsstillede. De har vundet en kontrakt, hvor de har skrevet under på, at de vil levere det her antal ambulancer, og det gør de ikke. Og det synes jeg er dybt utilfredsstillende som kunde,” udtalte Christoffer Buser Reinhardt (K), der er formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, i starten af året til P4 København.

Københavns borgmester Sophie Hæstorp Andersen sammen med de to ambulancereddere før den sidste tur

En presset branche

Tim Ole Simonsen fortæller, at mandskabsmangel til ambulancekørsel er et stort problem i branchen, og at de fleste selskaber lider under manglen på kvalificeret arbejdskraft.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at ambulancetjenesten i Danmark på grund af manglen på god arbejdskraft er presset. Vi har ikke haft det antal medarbejdere, som vi godt kunne have tænkt os, men generelt er alle pressede, og vi har ikke manglet flere medarbejdere end andre” siger operationschefen.

SE OGSÅ: TO PERSONER FUNDET SKUDDRÆBT PÅ BOPÆL

Mange af de medarbejder, der arbejdede med ambulancekørslen hos Hovedstadens Beredskab, er nu overdraget til Region Hovedstaden, og det begræder Tim Ole Simonsen, der også fortæller, at mange af de nu tidligere medarbejdere har udtrykt ærgrelse over den situation.

”Mange af de medarbejdere, der nu er virksomhedsoverdraget, er ikke særlig tilfredse. Mange er triste over, at de ikke længere skal arbejde her, de får en anden arbejdsgiver og skal under en anden overenskomst,” siger Tim Ole Simonsen og tilføjer:

”Vi er rigtig kede af, at vi skal sige farvel til dygtige og dedikerede ambulancereddere.”

Ambulanceredder Jimmi inde i ambulancen

Får ikke den store effekt på hovedstadens borgere

Tim Ole Simonsen mener ikke, at det får den store effekt på borgene, at ansvaret for ambulancekørslen nu skifter hænder.

”Forhåbentlig kommer det ikke til at betyde noget, nu er det nogle andre, der skal drive vagttjenesten, men det tror jeg ikke, folk bemærker,” siger han.

Operationschefen fortæller, at politikerne formentlig har valgt Region Hovedstaden fremfor Hovedstadens Beredskab, fordi Regionen på papiret kunne gøre det billigere. Ud over det har han ikke indsigt i, hvorfor valget er blevet sådan.

SE OGSÅ: UHYGGELIG VIDEO VISER KNIVDRAB PÅ 31-ÅRIG

Med på den sidste ambulancetur

Øverst i artiklen kan du se, hvordan det gik, da Presse-fotos.dk var med sammen med Tim på den sidste ambulancetur for Hovedstadens Beredskab.