Udenlandsk mand tiltalt for vold mod Mette Frederiksen

Københavns Byret skal 6. og 7. august afgøre, om 39-årig overfaldt statsministeren på Kultorvet i København

En 39-årig mand er blevet tiltalt for vold mod statsministeren ved en episode på Kultorvet i København. Det oplyser hans forsvarer til Ritzau.

Københavns Byret skal tage stilling til sagen ved to retsmøder den 6. og 7. august, oplyser advokat Henrik Karl Nielsen onsdag.

Episoden fandt sted sidst på eftermiddagen, da Mette Frederiksen var på vej til en kaffeaftale med en veninde. Hun var ledsaget af livvagter, men alligevel lykkedes det for den nu tiltalte at komme tæt på hende.

Ifølge den sigtelse, som er blevet præsenteret ved tidligere retsmøder, blev hun tildelt et slag med knyttet næve på højre skulder.

Sigtelsen handler om overtrædelse af § 119 i straffeloven, der drejer sig om overfald på tjenestemand i funktion.

Manden har nægtet sig skyldig. Han, der er polsk statsborger, vil formentlig blive krævet udvist. I et retsmøde 20. juni sagde en anklager, at det var hendes klare opfattelse, at der vil ske udvisning med forbud mod indrejse i Danmark.

Tidligere har advokat Henrik Karl Nielsen slået fast, at der ikke er tale om en politisk motiveret handling, såfremt hans klient findes skyldig.

– Anklagemyndigheden kan sidde og drømme om en straf på tre måneder, men retspraksis tyder på, at vi ligger på 40 dages fængsel, hvis han bliver dømt, har advokaten sagt i et retsmøde.

Under efterforskningen har politiet afhørt statsministeren. Hun har fortalt, at manden først sagde noget uforståeligt til hende og derefter slog.

Personen “slog igennem”, skal hun havde sagt ifølge en politirapport, der er blevet oplæst i retten. Hun er ikke sikker på, om han rettede sit slag mod hendes ansigt.

Efter hændelsen, der fandt sted under valgkampen til EU-Parlamentet, aflyste Mette Frederiksen flere møder.

Den nu tiltalte har levet flere år i Danmark. Senest har han boet i et værelse i Brøndby. Forældrene og en bror opholder sig også i Danmark.

Straks efter hændelsen blev han af betjente skønnet til at være beruset og muligt påvirket af stoffer. Inden mødet med Mette Frederiksen havde han blandt andet stjålet alkohol i en Lidl-forretning.

Siden 8. juni har den 39-årige været varetægtsfængslet. Rettens begrundelse er, at han på fri fod kan tænkes at undgå den kommende straffesag.

Et retsmøde om fortsat varetægtsfængsling torsdag er blevet aflyst. Det skyldes, at manden frivilligt har indvilget i at lade fængslingen blive forlænget, oplyser anklagemyndigheden onsdag aften.