2 år siden

Tre simple spil som kræver en strategi

Denne artikel indeholder sponsorerede links og er baseret på annoncørbetalt indhold

De fleste af os forbinder spil med hygge og tilfældighed. Det er noget vi kaster os over, når der skal lidt underholdning på bordet. Vi har hyggespillet i flere hundrede år. Dette kan enten være i form af terningespil, kortspil eller diverse brætspil. Langt de fleste af de spil vi hygger os med i dag, og dem vi har spillet igennem århundrederne, er da også oftest baseret på rent helt og tilfældighed. 

Men ikke alle kan alligevel tilskrives at høre til den kategori. Der findes også visse spil, som kræver en strategi. Eller rettere: som med fordel kan spilles med en strategi, der vil kunne øge chancerne for at vinde. I denne artikel ser vi på en lille håndfuld spil, hvor en strategi med fordel kan benyttes.

Det gamle blackjackspil og brugen af strategier

De fleste, som spiller kortspil, forbinder ikke de forskellige spil med hverken systemer eller strategier. Men det er nok hovedsageligt på baggrund af måden, man betragter kortspil på. For der findes strategier, som kan implementeres, og der findes eksempelvis forskellige strategier til blackjack, som man kan tage i brug i det klassiske blackjack for at øge chancerne for at vinde. Der er tale om faste skemaer og strategier, som man med fordel kan følge for at eliminere de største tilfældigheder i spillet. 

Strategierne handler blandt andet om at have en fast rutine for den næste handling i spillet ud fra de allerede givne kort. Selvom tilfældighederne også huserer i blackjack, er det stadig et spil med et begrænset antal kort og derved også et begrænset antal udfald. De respektive blackjack-strategier er netop skabt på baggrund af udregninger af forskellige hypotetiske udfald. Der er altså en mening med galskaben. 

Har man strategierne eller skemaerne ved hånden, når man spiller, kan man altid bruge det som en slags skabelon eller opslagsbog for det næste træk. Man kan følge det slavisk eller blot finde strategierne frem, når man føler, at man har brug for det.

Skak – strategiernes spil

Skak har eksisteret længe. Faktisk mener man, at spillet er 1500 år gammelt og blev opfundet i Indien i år 600. Man mener, at spillet kom til Danmark via vores konge Knud den Store i starten af 1000-tallet. Skak blev nemlig oprindeligt spillet på hoffet og af de kongelige, og man mener, at der i sin tid blev brugt rigtige heste, bønder og lignende til formålet.

At skak har overlevet snart 1500 år i verden og mere end 1000 år i Danmark skyldes ikke kun spillets underholdningsværdi. Det skyldes især også det faktum, at spillet har en større dybde, hvor intellektet kan folde sig ud. Det er derfor heller ikke underligt, at det især er den klogere og mere strategisk tænkende del af befolkningen, som interesserer sig for skak. 

Selv i dag kan skak trække overskrifter i selve de mest mainstreammedier. Blandt andet har sagen mellem den norske skak verdensmester Magnus Carlsen og det unge skak-talent Hans Niemann efterhånden nået verden rundt. Folk elsker mystikken og dramaet i skak-verden, hvilket må siges at være imponerende af et spil, der er 1500 år gammelt.

Hvis skak udelukkende var et tilfældighedsspil uden brug af hjerneceller, ville forskerne heller ikke komme frem til en tese om, at skak faktisk kan gøre børn bedre til matematik. Et studie har netop fastslået, at børn, der spiller skoleskak faktisk, indirekte lærer matematik og dermed bliver bedre til at regne ved at spille det gamle brætspil.

Strategi-niveauet i skak kategoriseres officielt som værende meget højt, og når man tænker på, at der faktisk er forskellige strategier alene for selve en spillers første træk, er det ikke sært at indse, at skak betragtes som strategiernes spil.

Poker er også fuld af strategi

Ligesom blackjack er poker også et spil med forskellige strategiske tilgange. De fleste spiller for sjov i form af hyggespil på telefonen eller hjemme foran computeren, men en efterhånden større skare af spillere går mere strategisk til værks. Og det er der intet underligt i eftersom poker, trods en del tilfældighed, i den grad også handler om taktik og strategi.

Det er især det matematiske aspekt ved poker, som gør spillet taktisk og strategisk. Nogle spillere benytter skemaer og strategier, mens andre forsøger at udregne deres egne matematiske formler for at øge vinderchancerne i spillet. Der findes professionelle pokerspillere, som lever af at spille, og det ville aldrig være muligt, hvis spillet udelukkende var baseret på held og tilfældigheder. Strategi og taktik findes altså i mere end blot en professionel fodboldkamp eller håndboldkamp. Det er i lige så høj grad en del af brætspil og kortspil.