21. nov. 2023 - 14:10

Udvist: Tre mænd idømmes over 20 års fængsel i alvorlig sagTre mænd er blevet idømt fængsel i en omfattende våbensag fra Vestjylland. To udvises desuden af Danmark

En spektakulær sag om besiddelse, salg og forsøg på salg af skydevåben på adresser i blandt andet Struer og Herning har tirsdag resulteret i tre fængselsstraffe og to udvisninger.

Den 33-årige Amir Hajder idømmes 12 års fængsel og udvises af Danmark for bestandig. Også den jævnaldrende Maimoun Chaihab får forbud mod at rejse ind i Danmark, når han altså har afsonet en fængselsstraf på syv år.

Endelig idømmes 62-årige Keld Højmark Nielsen fængsel i to år og tre måneder. Han er den eneste af de tre, der er dansk statsborger.

Det fortæller anklager Jakob Kjær tirsdag eftermiddag.

Retssagen har kørt over 15 retsdage ved Retten i Holstebro.

Sagen omhandler blandt andet forsøg på i foråret 2022 på Keld Højmark Nielsens adresse i Struer at sælge en ikke nærmere fastlagt mængde våben til to mænd. De to mænd var politiagenter.

Handlen gik dog aldrig igennem.

Politiet har – ud over at gå aktivt ind i sagen med politiagenter – optrevlet sagen efter at have fået indblik i krypterede korrespondancer på beskedtjenesterne WhatsApp og Sky ECC.

LÆS OGSÅ: Dømt for narko- og våbenhandel: Anklager går efter udvisning

Anklageskriftet indeholdt 38 punkter. Nogle punkter er mændene blevet frifundet for. Det drejer sig blandt andet om forhold, der vedrørte automatvåben og håndgranater.

Amir Hajder dømmes for at have solgt i alt ti pistoler. Der fulgte ammunition og lyddæmpere med nogle af skydevåbnene.

Derudover dømmes han for at have besiddet og videreoverdraget fem kilo kokain og for at have forsøgt at købe 750 gram kokain.

Maimoun Chaihab dømmes for at have solgt tre pistoler og for at have besiddet yderligere tre pistoler. Derudover er han kendt skyldig i besiddelse af 200 gram kokain med henblik på videreoverdragelse.

Sammen med Keld Højmark Nielsen er Maimoun Chaihab desuden kendt skyldig i forsøg på medvirken til besiddelse og overdragelse af skydevåben i forbindelse med drøftelser om våbenhandler med de to politiagenter.

Ved et af møderne, som de to mænd arrangerede, var det Amir Hajder, der mødtes med betjentene, som optrådte undercover.

Maimoun Chaihab, der blev idømt syv års fængsel og udvist af Danmark, ankede dommen på stedet. De to andre udbad sig betænkningstid og har dermed 14 dage til at overveje, om de vil anke afgørelserne.

/ritzau/ANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER