20. jan. 2023 - 16:08

Tidligere medarbejder ved politiet hackede 114 mennesker – også skyldig i blufærdighedskrænkelseRetten i Aarhus idømte fredag en tidligere IT-medarbejder ved Østjyllands Politi to års fængsel for hacking, blufærdighedskrænkelse og for at have misbrugt sin stilling. Af de 24 måneder blev de 21 dog gjort betinget.

Det betyder, at manden kun skal sidde i fængsel i tre måneder.

Dommen faldt, efter at den tidligere IT-medarbejder i retten havde erkendt de ti forhold, han var tiltalt for. Forholdene er begået både på arbejdspladsen og på hjemmeadressen i en periode fra 2016 til den 29. marts 2021, hvor han blev anholdt.

LÆS OGSÅ: Anholdt igen i sag om rockerdrab: Denne gang skal kvinden blive bag tremmer

Den tidligere IT-medarbejder er blandt andet dømt for at have hacket 114 tidligere kollegers telefoner. På den måde fik han adgang til formentlig hundredetusindvis af private billeder, beskeder og kalender-oplysninger.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

De fleste ansatte ved politiet fik hacket deres mobiltelefoner én eller få gange, men enkelte ansatte fik hacket deres telefoner betydeligt flere gange. Én af de forurettede har fået hacket sin telefon ca. 50 gange. 

LÆS OGSÅ: Tidligere dansk fodboldspiller idømt 13 års fængsel

Manden er også dømt for blufærdighedskrænkelse og for at have misbrugt sin stilling i politiet til at skaffe sig adgang til efterforskningsmateriale i afsluttede straffesager. Han kopierede således indhold af telefonudlæsninger fra over 100 afsluttede straffesager. Han skaffede sig også adgang til materiale fra 50 sager om deling af intimt billedmateriale. 

Endelig er manden dømt for – fra sin hjemmeadresse – at have forsøgt at skaffe sig adgang til andres datasystemer. I nogle tilfælde har han købt brugte harddiske, som det lykkedes ham at gendanne. På den måde fik han adgang til datamateriale. I andre tilfælde har han skaffet sig adgang til datamateriale, når han har hjulpet venner og familie med forskellige IT-problemer. 

“Det har været en bemærkelsesværdig sag, fordi der er så mange forurettede, og det gør indtryk. Ofrene har fået krænket deres privatliv, og så har de fået brudt den tillid, de havde til en person, som de stolede på enten som deres kollega, familiemedlem, ven eller som medarbejder i en myndighed som politiet. Med dommen i dag har sagen fået en foreløbig afslutning, “siger Jakob Thaarup senioranklager ved Fyns Politi. 

LÆS OGSÅ: Fire kvinder blev tæsket af 40-årig mand

Fyns Politi har stået for efterforskningen af sagen, fordi Østjyllands Politi er inhabile.

Manden blev foruden fængsel også idømt 250 timers samfundstjeneste.  Endelig blev han dømt til at være under tilsyn af Kriminalforsorgen, og han skal om nødvendigt i sexologisk behandling.

Det er endnu ikke afgjort, om anklagemyndigheden vil anke dommen til Landsretten.ANDRE LÆSER OGSÅ