17. jun. 2022 - 18:15

Sverige| Bly og blod: Antallet af dystre rekorder vokser og vokserArkivfoto

Dag for dag ryster nye skyderier vores svenske naboer. Landet ser ud til at sætte flere nye dystre rekorder for antallet af skudepisoder og antallet døde som følge her af. Alene den sidste uge har der været mere end et skyderi i døgnet.

”Det tyder på, at folk oftere og oftere forsøger at slå hinanden ihjel.”

Ordene kommer til Aftonbladet fra den svenske forsker Manne Gerell, der forsker i kriminalitet på Malmø og Oslo Universitet.

Siden fredag for blot en uge siden, hvor en mand blev skudt ihjel i den svenske by Södertälje, har der været minimum et skyderi om dagen (se en tidslinje nederst i artiklen). Den værste dag var søndag, hvor Sverige blev ramt af hele fire skyderier.

SE OGSÅ: 3-ÅRIG SVENSK DRENG FUNDET DØD

Flere døde og flere skyderier

Hvad der for alvor skiller sig ud i Sverige i år, er antallet af dødsfald i kølvandet på skyderierne. Flere mennesker dør end tidligere. Alene i perioden januar-maj blev 30 mennesker i Sverige skuddræbt. I samme periode sidste år, var det samme tal 17. De seneste fire år har der hvert år i gennemsnit været 325 skudepisoder og 44,25 dræbte i Sverige. Til sammenligning blev otte mennesker sidste år dræbt af skud i Danmark.

Årsagen til flere skuddræbte og flere skudepisoder i indeværende år skal ifølge Manne Gerell findes i, at svenskerne er blevet bedre til at retsforfølge og fange gerningsmændene.

”Vi har set en udvikling de seneste år, hvor der bliver affyret flere skud og brugt flere våben. Når flere bliver retsforfulgt, kan det tænkes at skabe en ustabilitet i de kriminelle netværk, der så genererer flere skyderier,” siger Manne Gerell til Aftonbladet.  

Ifølge hende er retsforfølgelse og mere fokus på at fange gerningsmændene dog alligevel vejen frem. Den svenske forsker mener, at det er en lang proces at få løst skyderi-problemerne, men at måden, det bliver gjort på, er at få morderne bag tremmer.

SE OGSÅ: PRESSE-FOTOS TIL STEDE VED LASTBILULYKKE PÅ AMAGERMOTORVEJEN: ‘DET ER FULDSTÆNDIG SINDSSYGT’

De fleste af skudepisoderne sker i forbindelse med bandekriminalitet. Flere ledende politifolk i Sverige har ifølge Ritzau været ude og kalde den nuværende situation for ’skør’. Det gælder blandt andet Max Åkerwall, der er efterretningschef i Stockholm-området. Ikke nok med den efter sigende nuværende ’skøre’ situation spår svenskerne, at sommeren bliver stadig mere fuld af blod og bly, fordi flere kommer uden døre. Det fortæller erfaringen det svenske politi ifølge Aftonbladet.

Det stigende antal bandekonflikter i Sverige har også sat sit præ på Danmark. Blandt andet i forbindelse med et drab den 4. februar på Vesterbro, hvor to fra det svenske bandemiljø dræbte en anden svensker, og også et dobbeltdrab i Herlev i 2019, hvor to svensk-somaliere blev dræbt af skud fra en automatriffel.

SE OGSÅ: PRESSE-FOTOS FOTOGRAF EFTER PERSONPÅKØRSEL: ‘DER ER BLOD PÅ ASFALTEN OG FOLK ER DYBT, DYBT RYSTEDE’

Her kan du læse om den seneste uges skyderier i Sverige:

I dag – fredag den 17. juni:

Klokken 05.55 får svensk politi et opkald fra en mand, der er blevet skudt i Trelleborg. Da politiet kommer frem, giver de ham førstehjælp, og han blliver kørt på hospitalet. Sagen efterforskes som drabsforsøg.

Torsdag den 16. juni:

Klokken tre om natten får politiet en anmeldelse om et skyderi i den centrale del af Haparanda. Da politiet kommer frem, finder de en 45-årige mand, der er blevet skudt. Han bliver kørt til hospitalet. Sagen efterforskes som drabsforsøg.

Onsdag den 15. juni:

En 25-årig mand bliver skudt i den centrale del af Malmø. Han bliver kørt til hospitalet med livstruende kvæstelser. Den 25-årige alarmerede selv politiet. Sagen efterforskes som drabsforsøg.

Tirsdag den 14. juni:

Politiet får kort efter midnat en melding om et skyderi i Rosengård i Malmø. Her kommer ingen til skade.

Mandag den 13. juni:

Kort efter midnat bliver der affyret flere skud mod en lejlighed i Valsta. Flere personer opholder sig i lejligheden under skyderiet. Ingen kommer dog noget til, hvilket er helt utroligt, fortæller politiets talsmand til TT.

SE OGSÅ: INVALIDEREDE BETJENT EFTER PÅKØRSEL: NU ER DOMMEN FALDET

Søndag den 12. juni:

En dag med fire skudepisoder:

Klokken lidt i 01.00 bliver der skudt mod en kvinde, der befinder sig i en lejlighed. Kvinden kommer ikke noget til. En er anholdt. Sagen efterforskes som drabsforsøg

Klokken 03.05 bliver der skudt mod en etageejendom i Hanninge. Kort efter bliver to mænd i 20’erne anholdt. De har noget, der ligner en håndgranat på sig.

Klokken 06.19 er der en skudepisode i det sydlige Stockholm. Ingen bliver fundet tilskadekomne, ingen er anholdt.

Klokken 23.30 er der et skyderi i den centrale del af Malmø. Ingen anholdte.

Lørdag den 11. juni:

En 25-årig mand bliver skudt i overkroppen i Hässelby. Manden er iført skudsikkervest og har derfor ikke have fået alvorlige skader. To mørkklædte mænd bliver set flygte fra gerningsstedet.

Fredag den 10. juni:

En mand i 20’erne bliver skudt ihjel i Södertälje omkring klokken 04.30. Han bliver ramt af flere skud.

Kilde: AftonbladetANDRE LÆSER OGSÅ

VI ANBEFALER