26. jul. 2022 - 17:00

‘Skyd Freya!’ – Direktorat griber ind i aflivningsdebattenFoto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding

Norsk biolog opfordrer til at skyde hvalrossen Freya – nu maner direktorat til jorden

Hvalrossen Freya skabte i sidste uge kaos i Oslos havn, hvor den endte med at ødelægge flere både, fordi den skulle op at sole sig. Tirsdag er det 600 kilo tunge dyr vendt tilbage efter at have været væk weekenden over.

I Norge blev der siden hen rejst en debat, om hvalrossen skulle aflives, da den kostede samfundet mere, end den gavnede, fordi Freya har ødelagt både og har angrebet andre dyrearter, fortalte den norske biolog Per Espen Fjeld i en kronik med navnet ’Skyd Freya!’.

’Freya har kostet mere end de fleste andre dyr, vi afliver, fordi de gør skade. Som biolog og naturelsker bliver det næsten komisk at se, hvor mange følelser og bekymringer, vi kan mobilisere rundt på et enkelt individ, som strengt talt ikke har den mindste betydning for artens fremtid. Hvorfor er vi ikke lige så bekymret for klimaændringerne, kan ødelægge leveområdet for hundredetusindevis af arktiske dyr i løbet af få år?’ skriver Per Espen Fjeld i sin kronik.

SE OGSÅ: DEL 1 | PRESSE-FOTOS.DKS JOURNALIST PÅ NARKOREPORTAGE MED 19-ÅRIGE ASKE: ‘JEG GØR IKKE NOGEN OVERVEJELSER, INDEN JEG TAGER STOFFER, JEG GØR DET BARE’

Debatten om aflivning maner Fiskeridirektoratet i Norge dog nu til jorden, da en hvalros er en fredet art.

Det er til gengæld vigtigt, at mennesker holder afstand til det store dyr.

’For at kunne aflive hvalrossen, skal den udgøre en fare for liv og helbred. Derfor er det vigtigt, at folk holder afstand for ikke at fremprovokere farlige situationer. Når vilde dyr føler sig truet, kan de angribe,’ skriver Fiskeridirektoratet ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Hvis det alligevel ender med, at Freya skal aflives, er det Fiskeridirektoratet, der skal tage beslutningen i samråd med en dyrlæge fra Havforskningsinstituttet i Norge.

Hvalrossen Freya er tidligere set i blandt andet Holland og Storbritannien.

Foto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding
Foto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding
Foto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding
Foto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding
Foto: Siri Elisabeth Koxvold Hveding