Politi skyder mand: Forvekslede lighter med kniv

Illustrationsfoto - det er ikke denne betjent, der har affyret skuddene

Statsadvokaten standser efterforskning af politiskudssag fra Gelsted. Politi tog fejl, men handlede korrekt

Det var ikke en kniv, men en aflang fyrfadslighter og en e-cigaret, som en 43-årig mand havde i hånden, da han en aften i august blev skudt og såret af en politimand uden for en landejendom i Gelsted på Fyn.

Det fremgår af en afgørelse fra Statsadvokaten i Viborg, som har besluttet at standse efterforskningen i sagen af skudepisoden. Afgørelsen er truffet på baggrund af en redegørelse af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som har efterforsket episoden.

To politifolk ankom til ejendommen i Gelsted 12. august klokken 23.15, efter at politiet 25 minutter tidligere havde modtaget en anmeldelse om husspektakler.

Politifolkene har til DUP’s efterforskere forklaret, at de ankom til adressen med slukket lyd og lys på patruljebilen. Uden for ejendommen så de to personer. Det viste sig at være en 43-årig mand og en kvinde.

De var omkring 35-40 meter væk, men den ene betjent har forklaret, at han kunne se noget aflangt og spidst i hånden på manden. Betjenten frygtede, at det var en kniv, og det sagde han til sin makker.

Makkeren har til DUP forklaret, at han allerede havde set genstanden, og at han også frygtede, at det kunne være en kniv. Det var ham, som lidt senere endte med at skyde den 43-årige mand.

Det skete, efter at betjentene havde beordret manden til at standse og smide, hvad han havde i hænderne. Men i stedet bevægede manden sig hurtigt hen mod politifolkene.

Betjenten, som havde set den aflange genstand, affyrede tre varselsskud op i luften, mens makkeren skød en enkelt gang for at advare, inden han sænkede våbnet og rettede det mod den 43-årige.

Et projektil borede sig ind i mandens lyske, men ramte ingen blodkar. Han var såret, men ikke i livsfare, viste de retsmedicinske undersøgelser efterfølgende.

Men han blødte meget, har en af betjentene fortalt til DUP.

Ifølge de kriminaltekniske og retsmedicinske oplysninger, som blandt andet ligger til grund for DUP’s vurdering af forløbet, befandt den 43-årige sig mellem en og fem meter væk, da skuddet faldt.

Inden politiet ankom havde manden og kvinden været oppe at skændes indenfor. Manden havde drukket Baileys og Giraf-øl og var beruset.

Han opfattede ikke, at det var politiet, som ankom. Derimod troede han, at det var nogle uvedkommende personer, som han løb frem imod for at få dem til at forsvinde.

Det er politiloven, som sætter de juridiske rammer for, hvornår politiet må bruge deres pistoler. Og når det handler om at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på en person.

DUP har vurderet, at politibetjenten, som skød, med rette har opfattet situationen som et overgreb. Politiklagemyndigheden lægger blandt andet vægt på, at den 43-årige ikke efterkom ordren om at standse.

På baggrund af DUP’s efterforskning har Statsadvokaten i Viborg truffet afgørelse om, at der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Derfor sættes der en stopper for det strafferetlige spor i efterforskningen.

/ritzau/