Nu er det lovpligtigt: Skal gøre trafikken mere sikker

Alvorligt uheld
Illustrationsfoto: Uheld.

Egentlig kan de danske veje regnes som nogle af verdens sikreste. Nu skal de være sikrere.

Hvis man tager et kig på, hvor mange der bliver dræbt i trafikken, så viser seneste opgørelse, at Danmark har det 3. laveste antal i EU.

Det taler for, at danske veje kan regnes som mere sikker end dem, vi sammenligner os med.

Selvom udviklingen går den rigtige vej, kan der fortsat gøres mere for sikkerheden på de danske veje.

Det skriver De Danske Bilimportører i en pressemeddelelse.

Her er det værd at nævne, at tallene altså er udregnet pr. mio. indbyggere i EU.

Det er altså her, at Danmark kommer på en tredjeplads.

Dataen kommer fra Care, som er EUs trafikuheldsdatabase.

”Hver person dræbt i trafikken er én for meget, hvorfor vi glæder os over, at vi har markant forbedret trafiksikkerhed, som blandt andet kan forklares ud fra de mange nye biler på vejene med nye teknologier. Fx er udstyr som fartpilot, sensorbremser, alarmer og vognbaneassistent med til at forbedre trafiksikkerheden i Danmark.” siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører.

Nu er dette lovpligtigt

Ikke desto mindre, så er der altså nu blevet fastsat lovgivning fra EU, at en bestemt type af sikkerhedsudstyr skal være i bilen.

Der er blevet foretaget en undersøgelse af de 28 mest alvorlige frontalkollisioner i perioden september 2020 til november 2021, hvor 17 personer mistede livet og 13 var alvorligt tilskadekomne.

Undersøgelsen er lavet af Havarikommissionen for Vejtrafikulykker vigtigheden af sikkerhedsudstyr. Med undersøgelsen kommer de frem til, at hele 70 procent af de ulykker kunne være undgået.

Hvis de altså havde haft installeret det såkaldte ‘Emergency Lane Keeping System’, som skal sørge for, at bilen holder sin bane.

Det vil sige, at sikkerhedsudstyret kontinuerligt styrer rattet, så køretøjet holder sin bane – hvis den altså er på vej til at køre hen over kørebanestriberne.

Ny EU lovgivning betyder, at et sådant system blev et lovpligtigt krav i alle nye typer af biler d. 6. juli 2022 og bliver det i alle nyregistrerede person- og varebiler fra 7. juli 2024.

Papirtricket, dansetyven og lommetyven. Kender du tricktyvenes tricks? Presse-fotos.dk har lavet en oversigt og samlet en række forebyggende råd fra politiet. Læs historien her.

ONP