Mikkels fortælling

Presse-fotos.dk møder i slutningen af 2020 Sonny og Mikkel Thestrup til en snak på Sjælland. Sonny og Mikkel har medbragt en historie, de ønsker fortalt. Mikkel er 11 år gammel og går til dagligt på specialskole i Randers. En specialskole med erfaring i børn med særlige behov, som fx ADHD og autisme. 

Da vi møder Mikkel og hans far er Mikkel urolig i benene efter en køretur fra Jylland til Sjælland, men efter kort tid sidder han ned, slapper af og kan fordybe sig i samtalen.  Mikkel virker da vi møder ham, som en ganske almindelig 11-årig dreng. Mikkel er sød, virker eftertænksom, glad og rolig.

Mikkel og Sonny vil gerne fortælle om en episode, som Mikkel stadig er ked af – noget, der skete på Mikkels skole i oktober 2020. Denne episode er baggrunden for at Mikkel og hans far har ønsket at mødes med presse-fotos.dk, for de mener at historien fortjener at fortælles.

Den 23. Oktober startede som en ganske almindelig skoledag for Mikkel. I løbet af dagen, kommer Mikkel op at skændes med en af de andre drenge fra skolen. Ifølge Mikkel havde den anden dreng i skænderiet kaldt Mikkel “noget”, hvilket fik situationen til at eskalere – ikke fysisk – men verbalt. 

Voksne fra skolen kommer til, og skiller drengene ad – på dette tidspunkt er temperamentet højt og Mikkel er presset. De voksne tager Mikkel udenfor, så han kan slappe af, få ro i hovedet og finde sig selv igen.

Efter lidt tid, går Mikkel og de voksne ind i et lokale for at tale episoden igennem, og her eskalerer situationen for Mikkel igen. Denne gang mellem de voksne og Mikkel. Mikkels far fortæller; “efter lidt verbalt håndgemæng mellem de voksne og Mikkel finder Mikkel sig selv stående med et større bloklys i den ene hånd”.

Mikkel siger til de voksne, at han vil kaste bloklyset på den ene lærer. Derpå tager de voksne, ifølge Sonny, hårdt fat i Mikkels arme og fører dem om på ryggen af Mikkel. Derpå placeres Mikkel på en stol, hvor armene fortsat placeres på ryggen, bagom stolen.

Der holdes godt fat i armene, og efterfølgende bærer Mikkels arme også tydelige blå mærker.

Mikkel beskriver, at han følte, at armene blev revet ud af led.

Da de voksne vurderer at der er ro på situationen igen, slippes Mikkels arme og Mikkel kan “ryste armene på plads”. Mikkel og en lærer går derpå ind i et tilstødende lokale for at tale episoden igennem. Samtalen forløber ifølge Mikkel og Mikkels far fint, indtil yderligere en voksen støder til og blander sig i samtalen.

Denne voksen vil ikke lade Mikkel forlade lokalet, og da Mikkel gør antræk til at gå tilbage til sin klasse, “farer den voksne frem og maser Mikkel fast mellem væggen og døren til lokalet”. Der står Mikkel fastlåst i et lille indelukke og bliver ramt af panik og klaustrofobi. Mikkel panikker, men kan ikke komme fri, før end den voksne efter en tid lader ham forlade lokalet.

Situationen med de voksne har givet Mikkel nogle ar på sjælen, og både Mikkel og Mikkels familie er ikke længere trygge ved at sende Mikkel i skole. Mikkel og Sonny frygter for at en lignende kontrovers med en skolekammerat udvikler sig, og at Mikkel igen vil komme hjem med blå mærker på kroppen.

Ifølge Mikkels far Sonny er det ikke ubegrundet, at de frygter at situationen kan gentage sig – ifølge Sonny har Mikkel tre gange oplevet de voksnes fysiske magtanvendelse mod hans person.

Mikkels far og mor har øvet med Mikkel og givet ham forskellige redskaber til at håndtere angsten og opmuntret ham til igen at se skolen som et rart sted. De har også trænet redskaber der kan bruges i lignende situationer for at sikre, at situationen ikke igen eskalerer.

Ovenpå oplevelserne med skolen og skolens lærere har Mikkels far oprettet to Facebook-grupper, hvor forældre med børn i lignende situationer kan dele erfaringer, viden og sparre om redskaber til at håndtere oplevelserne.

Har du oplevet lignende eller vil du høre mere fra Sonny og Mikkel, kan du kontakte Mikkel og Sonny via følgende grupper: “stop magtmisbrug mod vores børn (hjælpegruppe)” & “stop magtmisbrug mod vores børn (støttegruppe)”  Ovenstående er Mikkel og Sonnys historie, fortalt af Sonny og Mikkel. Vi har udeladt navne på de voksne og udeladt skolens navn.