Sygehus ombytter lig: ‘Da datteren gik hen til kisten, lå en anden i den’

Svend Erik Grandt mistede sin bror for snart tre uger siden. Da han skulle bisættes tirsdag den 7. maj fra kapellet i Aabenraa Sygehus, fik familien sig noget af et chok. Der lå et andet menneske i kisten.

‘Det blev til en uhyggelig oplevelse,’ starter Svend Erik Grandt med at forklare til Presse-fotos.dk og fortsætter:

‘Vi havde valgt at kisten skulle være åben, så vi kunne tage ordentligt afsked’

Han forklarer, at datteren til afdøde, Heidi Grandt, fik sig en aldeles ubehagelig overraskelse, da hun gik hen til sin afdøde fars kiste og opdagede, at der lå en helt fremmed person i den.

Oplevelsen er selvsagt ubehagelig i en i forvejen ubehagelig situation, som han udtrykker det. Herefter fik bedemanden meget travlt med at finde ud af, hvad der var sket.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Sådan så kisten ud i kirken på dagen.

Fejlen ligger hos sygehuset

Det viser sig, at Sygehuset i Aabenraa havde ombyttet to forskellige afdøde personer. Svend Eriks bror var blevet sendt til Egernsund Kirke, hvor blev bisat med forkerte tilhørere den 7. maj klokken 11, og den person, som skulle have været i kirken var endt ved Svend Eriks Brors bisættelse.

Den afdøde bror var kort efter på vej til krematoriet i Aabenraa for at blive brændt.

Svend Erik Grandt retter ikke en kritik mod bedemanden, og han udtaler, at han synes, at bedemanden gjorde ‘et flot stykke arbejde’.

Bedemanden fik nemlig stoppet situationen, inden det endte endnu mere galt.

‘Heldigvis nåede bedemanden at stoppe det, inden han kom i ovnen. Han fik ham hentet på krematoriet, og han kom så tilbage til kapellet i Aabenraa, så vi kunne tage afsked med ham’.

Derfor nåede familien altså også at se, at de endte med at sende den rigtige person afsted.

Hvad siger sygehuset til det?

Presse-fotos.dk har været i kontakt med Sygehus Sønderjylland og forelagt dem kritikken. De udtaler til Presse-fotos.dk, at der er sket en fejl med at overholde proceduren. De kalder det også ‘en menneskelig fejl’.

I det officielle, skriftlige svar fra Sygehus Sønderjylland skriver de således til Presse-fotos.dk:

‘Der er sket en menneskelig fejl ved overlevering af afdøde og det beklager Sygehus Sønderjylland overfor Heidi Grandt og hendes familie.

I og med, at det er en menneskelig fejl, ser Sygehus Sønderjylland ingen grund til at lave om i procedurerne.

Sygehuset fører ikke journal over antallet af fejludleverede mors, men vi erindrer ikke, at det er sket tidligere.

Da det er en personsag, har vi ikke yderligere kommentarer, men har tilbudt Heidi Grandt en dialogsamtale, som hun allerede har taget imod’.

Det svar er Svend Erik Grandt mildest talt ikke tilfreds med.

‘Hvis sådan noget her kan ske, så må der være noget helt galt. Det kan godt være, at de siger, at procedurerne er i orden, men hvordan kan sådan noget så ske?’, spørger han.

Han siger til Presse-fotos.dk, at han mener, at man bør følge op på sine procedurer, når en fejl af denne karakter kan opstå. Han mener blandt andet, at man burde sikre sig, at ‘sådan noget ikke kan ske igen’.

Presse-fotos.dk har igen forelagt kritikken, denne gang af deres svar, for Sygehus Sønderjylland. Det er de dog ikke interesseret i at kommentere yderligere. De henviser til deres første svar om, at det er en ‘menneskelig fejl’ og derfor ikke er en procedurefejl.

I går blev en 22-årig kvinde knivstukket flere gange af en anden kvinde i et møntvaskeri i København. Læs den historie her.