Første tilfælde af abekopper i Danmark

Arkivfoto. Foto: CCBY Marco Verch

En mand er, som den første i Danmark, blevet testet positiv med abekopper.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Manden har været i Spanien og er nu isoleret i Danmark, og har efter hjemkomst udvist symptomer. Manden har været i kontakt Sjællands Universitetshospital og Rigshospitalet.

Manden er nu i sit hjem, hvor han er i isolation.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu iværksat en smitteopsporing af mandens nære kontakter.

Sundhedsministeriet er der dog ikke bekymret ud fra det nuværende smittebillede.

– Vi har nu det første tilfælde af abekopper i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed er i gang med smitteopsporing, så nære kontakter til patienten bliver vejledt i, hvordan de bør forholde sig. Sundhedsmyndighederne forventer ikke udbredt samfundssmitte i Danmark, men vi følger situationen tæt for at være bedst muligt forberedt på en eventuel udvikling i smittesituationen, udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Adskillige lande har siden den 7. maj rapporteret om tilfælde af den sjældne sygdom, som altså indtil i dag var gået udenom Danmark.

ECDC ( Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, red.) melder, at der den 22. maj var 59 bekræftede tilfælde af abekopper i EU/EEA medlemslandene og yderligere mindst 10 tilfælde under mistanke. 

Sygdommen har været kendt i Afrika i mange år, men ses kun meget sjældent i Europa.

– Hvis man har været i udlandet eller har haft tæt kontakt til en person, der har været i udlandet, og man efterfølgende bliver syg med udslæt og blærer på kroppen, er det vigtigt at ringe til sin læge for at få det undersøgt, lyder det fra Bolette Søborg, som er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Abekopper giver blærer, der kan minde om dem, der ses ved skoldkopper, men aldersgruppen for de, der er smittede med abekopper i Europa lige nu, er en anden end for skoldkopper.

Abekopper ses blandt voksne og fortrinsvis blandt mænd, der har sex med mænd, siger enhedschefen.

Sundhedsmyndighederne oplyser, at man har udarbejdet retningslinjer, som gør, at alle i sundhedsvæsenet allerede ved, hvordan sygdommen skal håndteres.

– Sundhedspersonale i hele landet fik i fredags information om, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på, hvad de skal bruge af værnemidler, og hvordan de skal indberette sygdommen,« siger Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen har taget skridt for at øge opmærksomhed på forebyggelse og forhindring af smittespredning og taget kontakt til diverse organisationer for at få hjælp til det.

– Noget tyder på, at smitten især findes blandt mænd, der har sex med mænd. Derfor har vi i sidste uge kontaktet blandt andet AIDS-fondet og LGBT+ Danmark og bedt dem hjælpe os med at få skabt opmærksomhed i de grupper om, at der lige i øjeblikket er særlig grund til at være opmærksom på de gode råd om hygiejne og brug af beskyttelse under samleje, fortæller Bolette Søborg.