Er flyet aflyst eller forsinket? Her kan du ikke få kompensation

Forsinket fly kompensation
Arkivfoto.

Selvom passagerer ofte har krav på kompensation i tilfælde af en flyaflysning, skal man være opmærksom på, at der er undtagelser. Der er flere tilfælde, hvor du som flypassager ikke kan opkræve kompensation fra flyselskabet, hvis dit fly er aflyst eller forsinket.

Sommerferien er for mange danskere netop begyndt, og det kan betyde, at der er en flyrejse nært forestående. Det er godt at kende sine rettigheder som flypassager.

Det er nemlig ikke altid, at man har krav på økonomisk kompensation, hvis der sker forsinkelser eller aflysninger.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at der faktisk kan være situationer, hvor flyselskaberne ikke er forpligtet til at kompensere passagererne, hvis de aflyser et fly,” siger Benedikte Bolvig Lund, som er advokat og juridisk direktør i Flyhjælp.

1: Hvis flyet aflyses grundet ekstraordinære omstændigheder

Hvis dit fly er aflyst eller forsinket på grund af ekstraordinære omstændigheder, der er udenfor flyselskabets kontrol, kan du ikke gøre krav på kompensation.

Ekstraordinære omstændigheder kan for eksempel være dårligt vejr, birdstrike (når flyet rammer en fugl), eksterne strejker (f.eks. i flyveledelsen), politisk uro, sikkerhedsrisici eller uforudsigelige tekniske problemer.

”Det, man som passager skal være opmærksom på, når det kommer til usædvanlige omstændigheder, er, at flyselskabet stadig har pligt til at forsøge at minimere forsinkelse mest muligt, selvom den oprindelige årsag til forsinkelsen var uden for deres kontrol. Hvis de ikke overholder minimeringspligten, har passageren stadig ret til kompensation”, siger Benedikte Bolvig Lund.

2: Hvis flyet aflyses mere end 14 dage før afgang

Hvis flyselskabet informerer dig om aflysningen mindst to uger før den planlagte afrejsedato, har du ikke ret til kompensation for det aflyste fly.

Det gælder for alle aflysninger og alle forsinkelser over 5 timer, at uanset årsagen til aflysningen, eller hvornår den fandt sted, så skal passagerer tilbydes valget mellem købsprisen retur eller en ny billet ved førstgivne lejlighed.

3: Hvis flyselskabet tilbyder alternativ transport

Hvis flyselskabet tilbyder et alternativt fly, der bringer dig til din destination på samme tidspunkt som det oprindelige fly, kan det også udelukke retten til kompensation.

Afhængig af rejsens længe og hvor meget det lykkes flyselskabet at begrænse forsinkelsen, kan kompensationen enten halveres eller helt bortfalde.

Læs mere om kompensation og rettigheder her.

Sådan klager du og får kompensation ved forsinket eller aflyst fly.

Papirtricket, dansetyven og lommetyven. Kender du tricktyvenes tricks? Presse-fotos.dk har lavet en oversigt og samlet en række forebyggende råd fra politiet. Læs historien her.