En meteorolog og tidligere ‘stormchaser’ i USA forklarer, at der kan være mulighed for, at en tornado opstår i Danmark.
Lørdag er der mulighed for, at en tornado kan opstå i Danmark.
Måske tænker du allerede nu, at det da bare er en skypumpe, som vi kender dem. Men det er ikke tilfældet. Der er væsensforskel på en tornado og en skypumpe.
Skypumpen dannes nedefra og op, mens tornadoen dannes fra skyen og ned, og skypumper er oftest væsentlig mindre i styrke.
Det forklarer meteorolog og tidligere ‘stormchaser’ i USA i et opslag på det sociale medie X.
Han hedder Sebastian Pelt, og han har altså gode kompetencer i forhold til at vurdere sandsynligheden for tornadoer, der opstår i atmosfæren.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
‘Meget kan ske endnu, men efter min bedste overbevisning er der en mindre – men reel – forøget tornado-mulighed i Danmark (måske især østpå) på lørdag ifbm. en koldfrontspassage,’ skriver han.
Dog er tornadoer forbundet med en hel del risici, da de kan være særdeles voldsomme.
Tornadoeksperten kan på nuværende tidspunkt ikke forsikre om, at en tornado vil opstå, men der altså gode muligheder for det.
‘Timing og detaljer fortsat usikre, men den generelle atmosfæriske udvikling er gunstig,’ fortsætter han på det sociale medie X.
Meteorologen forklarer om tornadoer:
‘Når du har luft, der let kan stige til vejrs, og vind, der samtidig bevæger sig og ændrer retning med højden, så får du nemt luft til at rotere, og så du kan faktisk få de her byger til at rotere. Det giver i sig selv en øget risiko for tornadodannelse,’ siger Sebastian Pelt til DR.
Tornadoer kan både være meget kraftige og meget svage, og den potentielle danske version hører til sidstnævnte kategori. Det betegnes dog stadig som en tornado.
Ifølge DR har der tidligere været dokumenterede tornadoer herhjemme i 2021 på Lolland og Møn, 2020 i Albertslund og 2019 i Aabenraa.
DMI har tidligere fredag meldt om både torden og lokale skybrud, læs meget mere om det her.