Død hval skyller op på dansk strand

Efter at en specialist har set billeder af en hval på på en dansk strand, står det klart, at det er en pukkelhval

En død hval, der i weekenden blev opdaget i vandet ud for kysten ved Dueodde på Bornholm, er skyllet ind på stranden.

Det skriver TV 2 Bornholm.

Før den kom på land, var det ikke slået fast, præcis hvilken slags hval der var tale om.

På baggrund af videomateriale havde hvalspecialist Carl Kinze, der driver hjemmesiden hvaler.dk, tidligere sagt til TV 2 Bornholm, at det ved første øjekast kunne ligne en pukkelhval.

Og det konkluderer han tirsdag efter at have set billeder af hvalen – og særligt dens hale – på land. Det skriver TV 2 Bornholm.

Pukkelhvalen er en bardehval, der hører til finhvalerne. Ifølge Naturhistorisk Museums hjemmeside er den mere robust og mindre elegant bygget end de øvrige finhvaler.

De kan blive op til 19 meter lange og veje op mod 35 ton.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ligger pukkelhvalen – se flere billeder nederst

Pukkelhvalen er enkelte gange set i Danmark og er få gange set strandet herhjemme. I april i år skrev Århus Stiftstidende, at en pukkelhval var blevet set i Aarhus Bugt.

Hvis ikke hvalen selv var skyllet i land, skulle den være blevet liggende i vandet.

Det er nemlig ikke mere end få måneder siden, at Miljøministeriet opdaterede beredskabsplanerne for håndtering af store havpattedyr.

Her lød det, at store hvaler, der strander ved danske kyster, ikke skal aflives eller forsøges reddet ved at trække dem ud i havet igen.

De skal derimod have lov at være i fred, og så må naturen gå sin gang.

Men hvad der skal ske med kadaveret ved Dueodde nu, hvor den ligger på land, er uklart.

Mandag sagde Kenneth Nielsen, der er naturvejleder ved oplevelsescenteret NaturBornholm, til TV 2 Bornholm, at det “kan blive et problem, hvis der kommer noget østenvind, som skyller den helt op på stranden”.

Man bør ifølge Miljøministeriet holde mindst en meters afstand til det strandede havpattedyr.

I en alvorlig sag er politiet netop rykket ud til en anden hændelse, hvor en mand i midt 30’erne er kommet alvorligt til skade. I den forbindelse fortæller Presse-fotos.dks udsendte, at politiet har afspærret et område foran en høj bygning, mens teknikere tager billeder ude på en altan.