04. nov. 2022 - 11:31

Danske statsborgere tiltalt: Fremmede Islamisk Stat i SyrienFoto: Anklagemyndigheden.dk

Tre kvinder tiltales nu af den danske anklagemyndighed for at have fremmet terrororganisationen Islamisk Stat

Tre kvindelige, danske statsborgere på 33, 35 og 38 år bliver nu tiltalt for at have fremmet Islamisk Stat i Syrien ved hver især at have virket som hjemmegående husmor og hustru for mænd, der var aktive i terrororganisationen.

De tre kvinder har ifølge anklagemyndigheden på den måde bidraget til, at Islamisk Stat kunne opretholde og konsolidere sin position i området.

De tre kvinder tiltales også for under Islamisk Stats oprejsning i Mellemøsten uden tilladelse at have rejst til Raqqa-provinsen og Deir al-Zour-provinsen i Syrien. Og det var altså her, de virkede som husmor og hustru til personer i Islamisk Stat.

”Det er vores opfattelse, at kvinderne har været en vigtig del af IS i forhold til familiemæssig og praktisk understøttelse af terrororganisationen, hvilket bidrog til IS-aktiviteterne i de besatte områder,” siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, Statsadvokaten i Viborg.

De tre kvinder blev anholdt, da de evakuerede sig selv til Danmark sammen med deres i alt 14 børn fra Roj-lejren i Syrien i oktober 2021. De har været varetægtsfængslet lige siden.

”Det er selvsagt alvorligt, når folk rejser fra Danmark og ind i et konfliktområde i udlandet, hvor de hjælper en terrororganisation som IS under en væbnet konflikt. Vi mener, det er en skærpende omstændighed, at perioden har været så lang, som den var,” siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København.

SE OGSÅ: EFTER PRESSEMØDET: DET VED VI NU OM DRABET PÅ 37-ÅRIG, GRAVID KVINDE

Sagerne mod den 33-årige og den 38-årige er rejst som nævningesager. Det sker, når Anklagemyndigheden vurderer, at straffen for tiltalen kan blive fire års fængsel eller mere.

Sagen mod den 33-årige er rejst af statsadvokaten i København, men sagerne mod den 35-årige og 38-årige er rejst af statsadvokaten i Viborg.

’For så vidt angår sagen mod den 35-årige vil anklagemyndigheden søge sagen gennemført som en tilståelsessag ved Retten i Esbjerg efter reglerne i retsplejelovens § 831. Det indebærer, at der under retsmødet vil blive rejst tiltale, hvis den sigtede erkender sig skyldig i sigtelserne i retsmødebegæringen,’ oplyser Anklagemyndigheden.

SE OGSÅ: 37-ÅRIG GRAVID KVINDE BRUTALT DRÆBT: HER ER SIGNALEMENTET PÅ GERNINGSMANDEN

Den 33-årige får sin sag for Retten i Frederiksberg den 24. april 2023. Den 35-årige får sin sag for Retten i Esbjerg den 18. november. Den 38-åriges sag kommer for retten i Kolding, men her er der endnu ikke bestemt et tidspunkt, oplyser anklagemyndigheden.