Borgmestre i opråb til regeringen: Fordelingen rammer helt skævt

For nyligt afholdte regeringen et pressemøde på Christiansborg, hvor sundhedsreformen blev diskuteret, og de fortalte at der skulle sættes skub i en analyse af udligningssystemet.

Udligningssystemet er sat i verden for at omfordele pengene ud i kommunerne. Skal en kommune have mere, skal andre kommuner tilsvarende have mindre. Derfor er det vigtigt med et retfærdigt udligningssystem.

Af den grund er folketingspolitikerne fredag morgen, mødt ind til beskeder fra intet mindre end 49 borgmestre landet over, som kræver at der skal skrues på knapperne i en sådan grad, at danskerne får samme velfærd.

I et brev til folketingspolitikerne kræver 49 borgmestre, at der skal skrues på knapperne, så danskerne får den samme velfærd.

Kravene fra halvdelen af landets borgmestre, omhandler det system der flytter penge mellem kommunerne, det skal nemlig, ifølge dem, kigges grundigt efter i sømmene.

Opfattelsen af systemet er at det er forældet og at fordelingen rammer alt for skævt.

Opsangen fra de danske borgmestre kommer netop som regeringen har afholdt pressemøde vedrørende sundhedsreformen. I den analyse de lægger op til, der mener borgmestrene at der bør være fokus på, at velfærden i kommunerne er meget forskellige.

Det mener blandt andre den socialdemokratiske borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, der har snakket med DR.

‘Vi har Danmarks højeste skatteprocent og kan ikke sætte den højere op. Og vi ser kommuner med lav skatteprocent og utrolig stor likviditet i kommunekassen, som samtidig leverer et højt serviceniveau.’

Det er finansieringsudvalget under Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der skal i gang med at analysere det kommunale udligningssystem. Og det arbejde vil være klar senest med udgangen af 2027, oplyser ministeriet.

Bliv klogere på Copenhagen Health Week der løber af stablen i weekenden.