15. nov. 2022 - 19:54

Advarsel til borgere: Bomber fra Anden Verdenskrig skal nu bortsprængesBorgere, der bor inden for dette område, opfordres til at forlade deres bopæl

To bomber fra Anden Verdenskrig skal bortsprænges onsdag morgen på Als, da man har fremskyndet processen efter at have besluttet af tage en ny metode i brug

Den 29. oktober blev der fundet to bomber fra Anden Verdenskrig på en mark ved Kær på Als.

Afdækningen af en af de bomber har tirsdag vist, at man bør uskadeliggøre dem hurtigere end hidtil planlagt.

Derfor bliver arbejdet nu fremskyndet, og man planlægger af bortsprænge dem allerede onsdag morgen.

”Borgerne må allerede nu meget gerne overveje, hvor de kan tilbringe natten (natten til torsdag red.) og forlade området hurtigst muligt. Og når man forlader området skal man ringe til 1-1-4 og fortælle, at man er væk fra området. Har man ikke et sted at være, så kan man ringe til 1-1-4, så anviser vi en lokalitet, hvor man kan overnatte”, siger politiinspektør Tage Jehn fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politikredsen vil i løbet af aftenen opsøge husstande i området og informere om, hvordan man skal forholde sig.

‘Sprængningen vil ikke blive gennemført før alle borgere er ude af området. Der planlægges med at sprænge bomberne onsdag morgen og borgerne skal holde sig borte, indtil de får besked på at de kan vende hjem. Det forventes, at der vil gå omkring et døgn, før borgerne kan vende hjem,’ oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Hvis man ikke har mulighed for at transportere sig selv væk, så kan man ringe 1-1-4, og så sørger politiet for transporten.

SE OGSÅ: 19-ÅRIG MAND STUKKET NED

Man har valgt ny metode til bortsprængningen

Ammunitionsrydningstjenesten og politiet kan ikke bruge den bortsprængningsmetode, som man havde forventet. Den indebar nemlig, at der blev kørt mange store lastvogne med jord og sand ind på området.

Det, vurderer man altså nu, vil være for risikabelt.

Bortsprængingen sker derfor nu på en måde, der kræver mindre tung trafik i området.

”Det er en sikker måde at foretage en sprængning på, men den kræver en større sikkerhedszone end andre metoder. Til gengæld er forarbejdet ikke så tidskrævende, så vi kan derfor foretage den kontrollerede sprængning hurtigt”, oplyser siger major Peter Jegsen fra forsvarets ammunitionsrydningstjeneste EOD.

Den nye metode betyder til gengæld, at der er behov for en større sikkerhedszone, og derfor bliver flere altså nu evakueret.

Syd- og Sønderjyllands Politi har inviteret til pressemøde om sagen tirsdag aften klokken 21.00.

Fra pressemødet tirsdag aften omkring bomberne på Als
Fra pressemødet tirsdag aften omkring bomberne på Als
Fra pressemødet tirsdag aften omkring bomberne på Als
Fra pressemødet tirsdag aften omkring bomberne på Als