12 mænd dømt for millioner af ulovlige cigaretter: Først i fængsel – så ud af Danmark!

12 mænd fra Polen og Ukraine er onsdag blevet idømt lange fængselsdomme og kæmpebøder. Dernæst ryger de ud af Danmark.

Ritzaus Bureau skriver, at polakkerne og ukrainerne er hver især idømt bøder imellem 92 og 135 millioner kroner. De skal desuden i fængsel imellem fire et halvt år og fem et halvt år. Og bagefter bliver de udvist af Danmark for bestandigt.

Mændene er dømt for at have produceret hele 239 millioner ulovlige cigaretter på en nedlagt landejendom i Vamdrup nær Kolding. Det svarer til over en halv million cigaretter om dagen i den periode, hvor de boede på landejendommen.

Desuden er mændene dømt for at have smuglet råtobak ind i landet. Derved har de alt i alt unddraget den danske stat for næsten en halv milliard i afgifter.

LÆS OGSÅ: Ukrainsk mand dømt: Fremstillede mindst 27 millioner ulovlige cigaretter

Retssagerne begyndte, efter at Særlig Efterforskning Vest under Østjyllands Politi (som nu hedder NSK) i samarbejde med Skattestyrelsen, Toldstyrelsen og Europol afdækkede sagen. I marts 2021 stormede politiet så lageret og beslaglagde 11 millioner usolgte cigaretter.

Sagens anklager, Jacob Gents, har tidligere beskrevet sagen som ‘svindel med tobaksafgifter af hidtil uset omfang og karakter’.

“Et effektivt samarbejde mellem danske og udenlandske myndigheder har spillet en afgørende rolle i afdækningen af de tiltaltes kriminalitet, som efter vores opfattelse var fortsat, hvis ikke det var lykkedes at stoppe dem”, siger senioranklager ved NSK, Jeanni Andreeva, i en pressemeddelelse.

Der var oprindeligt 14 sigtede i sagen. Med onsdagens dom er de alle dømt. Og alle har fået indrejseforbud i Danmark for bestandigt, når de har afsonet deres fængselsstraffe.