Jeg har gået København tyndt på jagt efter den bedste klassiske fastelavnsbolle. Hermed mit bud på den bedste af slagsen – Bon appétit!
Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!
Sådan lyder den famøse remse, som giver genklang i gaderne hvert år. Traditionen, hvor børn klæder sig ud i kostumer og slår “katten af tønden”, er lige om hjørnet.
Og i anledning af mærkedagen har jeg sat mig for at finde den bedste klassiske fastelavsbolle i København.
På min liste står fem bagerier, som alle har ry for at levere noget helt særligt. Min rute er planlagt, og med appetitten skærpet begiver jeg mig ud i jagten.
En smuk hævet bolle i hjertet af Vesterbro
Mit første stop var Bageriet BRØD i hjertet af Vesterbro på Enghave Plads. Her fik jeg serveret en gammeldags fastelavnsbolle med pistacie, som var krydret på toppen efter anbefaling fra ekspedienten.
Og ekspedientens anbefaling skuffede bestemt ikke – tværtimod.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Jeg fik en smuk hævet bolle direkte fra ovnen, med en god mængde vaniljecreme, der smagte af ægte vanilje. Cremens konsistens var helt perfekt – hverken for flydende eller for tyk.
Glasuren, der var lavet af mørk chokolade, var tyk og velsmagende, og pistacien tilføjede et ekstra lag i smagsoplevelsen.
Hvis man er til mørk chokolade, er det et oplagt bud på den perfekte klassiske fastelavnsbolle.
Karakter: 9/10
Pris: 41 kroner
Beliggenhed: Enghave Pl. 7, 1670 København V.
(Artiklen fortsætter under billedet)
En kedelig og tør fastelavnsbolle
Herefter gik turen til HART Bageri på Gammel Kongevej på Frederiksberg, hvor det hele begyndte i 2018.
Den smilende ekspedient serverede mig deres bud på en gammeldags fastelavnsbolle, som var toppet med havsalt.
Men denne oplevelse levede mildt sagt ikke op til forventningerne.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Jeg blev præsenteret for en kedelig og tør fastelavnsbolle, der manglede den karakteristiske bløde og luftige tekstur.
Vaniljecremen gjorde heller ikke bollen nogen tjeneste, da den mest af alt smagte af en identitetsløs, kunstig creme. Derudover var cremen lidt for flydende og havde til tider en intens syrlig smag.
Karakter: 5/10
Pris: 45 kroner
Beliggenhed: Gammel Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C. Findes flere andre steder i København.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Visuelt æstetisk
Jeg lagde naturligvis også vejen forbi BUKA Bakery, der lokkede med en lang kø foran butikken på Strøget. ‘Buka’ betyder brød på albansk, og kæden åbnede den første butik i 2019.
I baggrunden spillede let jazzmusik, mens storbysstøjen og menneskemylderet fra Strøget paradoksalt forstærkede den stille oase, som BUKA udgjorde midt i kaoset.
Med et smil serverede en ekspedient mig en visuelt æstetisk fastelavnsbolle på en porcelænstallerken.
Og det var en ganske alternativ, knasende oplevelse.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Efter at have nærstuderet den smukke fastelavnsbolle, begav jeg mig ud i at smage den. Her viste det sig, at bollen havde en croissant-lignende konsistens, hvilket gjorde den svær at spise.
Det var dog, til trods for dette, et velsmagende og friskt bud på en fastelavnsbolle – hvor den saftige solbær tilføjende en ekstra dimension til smagen.
Og et sammensurium af smag overskyggede endda den forholdsvis anonyme vaniljecreme.
Hvis man er til en frisk, alternativ gammeldags fastelavnsbolle – og især er glad for solbær – er dette bud på en fastelavnsbolle helt klart værd at smage.
Karakter: 8/10
Pris: 58 kroner
Beliggenhed: Frederiksberggade 21, 1459 København K. Findes flere andre steder i København.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Simpel, næsten minimalistisk
Jeg vender dernæst blikket mod en skjult perle i København: Alice Bageri, som ligger lige på kanten mellem Christianshavn og Amager.
Bageriet byder på en minimalistisk indretning med lyse, enkle linjer og et roligt, indbydende miljø. Jeg får fingrene i deres version af den gammeldags fastelavnsbolle og bliver positivt overrasket.
Fastelavnsbollen afspejler bageriets atmosfære; simpel næsten minimalistisk.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Her får jeg en bolle, der ser lidt mere rustik og tyk ud, men stadig bevarer en let sejhed. Samtidig er den nem at spise, og vaniljecremen har tilmed en velafstemt sødme.
Hvis du er til en knap så gnaskende og simpel fastelavnsbolle, der emmer af skandinavisk hygge, er dette et godt bud på en fastelavnsbolle.
Karakter: 7/10
Pris: 50 kroner
Beliggenhed: Markmandsgade 1, 2300 København S.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Intens solbærsmag
Sidste stop på ruten var det hypede Juno the Bakery på Østerbro. Den amerikanske skuespiller Lily Collins har tidligere lovprist dette bageri for sine lækre delikatesser.
Og der er noget om snakken. Jeg skal lige love for, at jeg fik smag for (fastelavns)pengene!
(Artiklen fortsætter under billedet)
Ved første øjekast bliver jeg faktisk skuffet over brødets konsistens, som mest af alt ligner et stykke groft croissant.
Men allerede ved første bid forstår jeg bageriets hype – og der er udelukkende én ting, der bærer det, nemlig den intense syltede solbærsmag.
Selvom vaniljecremen for nogle kan opleves en anelse flydende, bliver alt glemt, når den intense solbærsmag tager over og løfter hele oplevelsen.
En kæmpe anbefaling skal lyde herfra.
Karakter: 10/10
Pris: 55 kroner
Beliggenhed: Århusgade 48, 2100 København Ø.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Fastelavn 2025 falder på søndag den 2. marts.