GUDP melder om rekordstor ansøgningslyst til udvikling af fremtidens klimavenlige landbrug og fødevareproduktion
Forskere, fødevareproducenter og landmænd fra hele landet har i årets første ansøgningsrunde til det statslige GUDP-program indsendt projektforslag for mere end 350 mio. kr. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.
De mange ansøgninger vidner ifølge fødevareminister Jacob Jensen (V) om en stærk vilje til at forene økonomisk vækst med grøn omstilling.
“Vi har en stærk fødevaresektor i Danmark, der leverer innovative løsninger og fødevarer af høj kvalitet. Derfor glæder det mig også, at så mange har søgt om tilskud og vil være med til at udvikle fødevareproduktionen i en mere grøn og økonomisk bæredygtig retning,” siger han.
GUDP – Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram – har en samlet årlig bevilling på cirka 200 mio. kr., som fordeles over to ansøgningsrunder. I 2025 er der desuden afsat ekstra 80 mio. kr. i særpuljer til forskning i alternative proteiner og økologisk landbrug.
Fra metanfiltrering til planteproteiner
Tidligere støttede projekter har allerede vist potentiale. I projektet BIOMET fandt forskere en metode til at reducere metanudslip fra gylletanke ved at lede gassen gennem et biofilter, hvor bakterier nedbryder metanen. Løsningen kan få direkte betydning for landbrugets klimaaftryk, lyder det fra GUDP.
Ifølge en analyse fra CONCITO er den danske fødevaresektor blandt de mest klimabelastende brancher, men også én af dem med størst potentiale for reduktioner gennem innovation og teknologi. CONCITO anbefaler bl.a. øget støtte til bioteknologi, præcisionslandbrug og udvikling af plantebaserede alternativer – tiltag, der i høj grad matcher GUDP’s prioriterede indsatsområder.
Ansøgerne til den aktuelle runde kan forvente svar inden sommerferien, oplyser ministeriet.