Biskop med markant samfundsstemme er død

Arkivfoto.

Den tidligere biskop er død. I sin tid nåede han at være biskop i over 20 år. Det er familien, der melder ud om dødsfaldet.

Tidligere biskop Kjeld Holm er død. Han døde onsdag den 2. oktober i en alder af 79 år.

Det oplyser familien i en mail til Ritzau.

Kjeld Holm var i sin tid biskop i over 20 år. Han blev for første gang valgt som biskop i Aarhus i 1994, hvor han sad i embedet frem til 2015.

Som biskop var han kendt for at give sin mening til kende i samfundsdebatten. Blandt andet forholdt han sig til emner som homovielser i folkekirken, Irak-krigen og ulandsbistandens størrelse.

Kjeld Holm gjorde sig også bemærket i flygtninge- og indvandrerdebatten. I 2017 meldte han sig ud af Socialdemokratiet efter 25 år som erklæret socialdemokrat.

Det gjorde han i et oprør mod partiets stramme udlændingepolitik. Efterfølgende meldte han sig ind i De Radikale.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) beskriver Kjeld Holm som en moderne sognepræst og biskop, der var i øjenhøjde med folket.

‘Med udtalt social indignation og et stort blik for det medmenneskelige aspekt engagerede han sig i den aktuelle samfundsdebat, lod sig ikke begrænse af bispekåben – snarere tværtimod – og gik uforfærdet ind i de sværeste spørgsmål,’ siger Bundsgaard til Ritzau.

Samfundsborgeren Kjeld Holm

Udover sin rolle som biskop, havde Kjeld Holm også formandsposter i blandt andet Nævnet for Etnisk Ligestilling, Rådet for Socialt Udsatte i Aarhus og Institut for Menneskerettigheder gennem årene.

Derudover var han en produktiv forfatter, hvor han nåede at skrive omkring 20 bøger. Han skrev om emner, der kredsede om etik, samfund, filosofi, pædagogik, teologi, samt et erindringsværk i tre bind.

Ydermere var han også en ivrig og engageret fan af Aarhus-klubben AGF, hvor han var fast gæst til hjemmekampene.

Kjeld Holm var i kontakt med mennesker fra alle samfundslag, og han havde også venner og bekendte i samfundets øverste lag.

Kongehuset har nemlig haft en årelang tradition for at afholde jul på Marselisborg Slot i Aarhus. Dette betød, at Dronning Margrethe var en hyppig gæst til Kjeld Holds højmesser i Aarhus Domkirke.

Dronning Magrethe designede tilmed en bisoekåbe til Kjeld Holm til en værdi af 400.000 kroner, som han fik forud for højmessen i december 1999.

Kjeld Holm kom oprindeligt fra Sønderjylland, men han flyttede til Aarhus i forbindelse med sin uddannelse. I Aarhus uddannede han sig i idéhistorie, blev præsteuddannet og sidenhedn cand.theol.

Dansk historiker og tv-vært er død.

ONP.